Julegaveidéer - Se alle de bedste tilbud på produkter, vi allerede elsker og anbefaler! Julegaveidéer - Se alle de bedste tilbud ❯
Tungen & hvordan du kan aflæse din sundhed (Nem guide)

Tungen & hvordan du kan aflæse din sundhed (Nem guide)

Vidste du at din tunge faktisk fortæller en masse om din almene sundhed? Det har kineserne vidst i flere tusind år. Vidste du også, at belægninger på tungen let kan være skyld i dårlig ånde? Læs med om hvordan tungen afslører sygdomstegn og hvordan du kan rense din tunge for belægninger med en tungeskraber.

Af Bapoons skønhedsguru
Priser er opdateret i dag torsdag d. 2 december 2021. Indholdet er opdateret mandag d. 15. november 2021 og er oprindeligt udgivet torsdag d. 4. november 2021.

Sådan kan du bruge din tunge som indikator for din almene sundhedstilstand

I Asien har man i årtusinder været klar over, at tungen kan ses som et billede på kroppens indre sundhed - altså på hvordan de indre organer har det.

Når de gamle kinesiske læger skulle og skal stille deres diagnose, så sker det ved hjælp af 3 diagnosesystemer, nemlig symptomdiagnose, pulsdiagnose og tungediagnose.

I Indien behandler man efter et holistisk sundhedssystem, der hedder Ayurveda og hvor man også ser tungen som et billede på de indre organer. Det er altså os i Vesten som er bagefter når det kommer til at tyde tungen for advarselstegn.

I denne artikel kigger jeg nærmere på tungen og dens funktioner. Jeg ser på hvordan den sunde tunge ser ud og hvilke symptomer der kan være tegn på sygdom. Og så kigger jeg ikke mindst nærmere på Østens redskab til en ren og sund mund - nemlig tungeskraberen.

Vores tunge har mange funktioner

Vores tunge har mange vigtige funktioner, den er faktisk livsvigtig for vores overlevelse, idet det er tungen, der gør os i stand til at synke vores mad og drikke - og uden mad og drikke dur helten eller heltinden som bekendt ikke.

Det er også med tungen, at vi oplever smagsindtryk fra den mad og drikke vi indtager - og langt hen af vejen er vores smagsløg som sidder på tungen med til at sikre, at vi ikke indtager giftige ting, da disse ofte har en frastødende smag.

Og ikke mindst så er det tungen der gør os i stand til at forme ord og tale. Uden tungen ville vi ikke have noget talesprog.

Sådan ser en sund tunge ud

En sund tunge har en fin ensartet lyserød farve. Den skal føles let ru. Det er fordi, den er dækket af helt korte hårlignende strå, som man kalder papiller.

Papillerne er mindst forrest på tungen og bliver grovere i takt med, at du nærmer dig den bagerste del af tungen.

En sund tunge har en ensartet overflade uden knuder, pletter, knolde eller lignende. Tungen er heller ikke dækket af hvide eller gullige belægninger.

En sund tunge føles også behagelig at have i munden. Den er hverken hævet eller øm.

Hvide belægninger på tungen behøver IKKE at være et sygdomstegn, det kan også opstå på grund af den mad du spiser eller hvis du drikker kaffe eller ryger.

Din tunge er et billede på dine indre organer - sådan tyder du din tunge

Som jeg tidligere har været inde på, så har man i Østen længe vidst, at tungen er et billede på de indre organers sundhedstilstand. Faktisk viser tungen så nøjagtigt et billede, at man ved at se, hvor på tungen de syge områder er, ved hvilke organer i kroppen, som man skal se nærmere på.

Når du skal analysere tungen og finde frem til hvilke områder af tungen der repræsentere hvilke organer, så skal du se tungen udefra (eller i et spejl), hvis du skal følge disse anvisninger som er dem man går ud fra i Østen og som vestlige læger også har taget til sig.

Den bagerste del af tungen - Den bagerste del af tungen er den del, der repræsenterer dine nyre, blære og tarmes sundhedstilstand.

Den midterste del af tungen - Den midterste del af tungen er den del, der repræsentere din mave.

Den venstre side af tungen - Den venstre side af tungen er den del, der repræsenterer galdeblærens sundhedstilstand.

Den højre side af tungen - Den højre side af tungen er den del, der repræsenterer leverens sundhedstilstand.

Den yderste del af tungen (tungespidsen) - Den yderste del af tungen er den del, der repræsenterer hjertet.

Derfor kan din tunge være med til at give dig dårlig ånde

Dårlig ånde er rigtig ubehageligt - både for dig selv men også for dine omgivelser. Undersøgelser viser faktisk, at mennesker der er bevidst om, at de har dårlig ånde, føler sig socialt begrænset, da de er bange for at komme for tæt på andre mennesker.

Dårlig ånde kan opstå af flere årsager:

  • Betændelse i tandkødet
  • Dårlig tandhygiejne, manglende tandbørstning og huller i tænderne
  • Hvis du trækker vejret gennem munden i stedet for gennem næsen
  • Mad og krydderier
  • Slankekure, da du producerer mindre spyt når du sulter dig og dermed øger bakterievæksten i mundenv
  • Sukkersyge

Og - i stor høj belægninger på tungen.

På tungen har vi alle sammen nogle små bitte strå, der godt kan ligne helt fine hår. Disse små strå kaldes for papiller og det er dem, der gør tungen ru.

Hvis du har prøvet at blive slikket på hånden af en hund eller kat, så har du måske bemærket at deres tunger føles langt grovere. Det er fordi deres papiller er tykkere end de er på mennesket.

Mellem disse papiller kan der let ophobe sig madrester, bakterievækst og døde hudceller, alt sammen noget, der kan give virkelig dårlig ånde. Det er specielt bagerst på tungen af disse ophobninger har tendens til at sætte sig.

Når du børster dine tænder, så fjerner du bakterier og madrester på og mellem tænderne, men du får ikke fjernet ophobninger på tungen.

Så vil du gerne sikre dig en helt ren og frisk mund og ånde så skal du i gang med at fjerne belægninger på tungen som en fast del af din tandpleje rutine.

3 gode grunde til at holde din tunge ren

1. Ingen dårlig ånde - Når du holder din tunge ren så reduceres mængden af bakterier i munden kraftigt og du fjerner samtidig de affaldsstoffer og madrester der kan sætte sig i tungen papiller. Ved at rense tungen fjerner du altid grobunden til dårlig ånde.

2. Forbedrer dine smagsløg - Hvis du har tykke belægninger på tungen så lægger du en dæmper på dine smagsløg og dermed går du glip af de dejlige smagsoplevelser som der er i mad og drikke. Når du renser tungen jævnligt så vil du opleve at din smagssans forstærkes.

3. Få bedre fordøjelse - Når du holder din tunge ren for belægninger så fremmer du samtidig savl produktionen og savl produkten spiller en stor rolle når det kommer til din krops evne til at fordøje maden.

Hvide belægninger på tungen - Det kan det betyde

Hvis du har hvide belægninger på tungen, så kan det skyldes flere årsager. Nogle bør du ikke bekymre dig om, andre bør du give større opmærksomhed.

Dårlig mundhygiejne

Dårlig mundhygiejne er den hyppigste årsag til hvide belægninger på tungen og ganske ufarlig i sig selv. Den dårlige mundhygiejne kan du føre til karies, altså huller i tænderne, tandkødsbetændelse og dårlig ånde.

For lavt væskeindtag

Hvis du drikker for lidt væske, så er din krop dehydreret i større eller mindre grad, det viser sig også på tungen. Her danner sig nemlig et hvidt lag på tungen, fordi du producerer mindre spyt hvilket for bakteriedannelse på tungen til at eksplodere.

Rygning

Hvide belægninger på tungen er hyppigt set hos rygere. Det skyldes at rygningen ødelægger det naturlige miljø i din mund og dermed giver grobund for at bakterierne hurtigere kan formere sig og dermed lægge sig som en belægning på tungen der kan være ildelugtende.

Svampeinfektion

Hvis du er syg eller har et svækket immunforsvar eller hvis du tager antibiotika, så kan der ofte forekomme en svampeinfektion på tungen. Denne svampeinfektion kaldes for Candidasvamp. Er der tale om en infektion eller hvid/gul belægning i selve munden så kaldes det for Trøske.

Glossitis

Glossitis er en betændelsestilstand i tungen som kommer til udtryk ved at tungen svulmer op og der kommer hvide pletter spredt på tungen. Glossitis opstår som oftest på grund af en allergisk reaktion på medicin eller en fødevarer, fordi du mangler B12 Vitamin eller fordi du er i hormonel ubalance.

De samme symptomer med hævet tunge og sporadiske hvide pletter, kan dog også være et tegn på at dine nyrer er i ubalance eller i værste tilfælde et tidligt tegn på kræft i mundhulen.

Opsøg derfor læge hvis du er det mindste i tvivl om at dine belægninger på tungen ikke er ufarlige.

Fjern belægninger på tungen med en tungeskraber

Selvom du holder en god mundhygiejne ved at børste dine tænder to gange dagligt, så holder tandbørsten ikke tungen ren. Og derfor kan du sagtens have dårlig ånde, selvom du har helt rene tænder.

Mundskyl og lignende er også kun en midlertidig kamouflage for lugten - hvis du vil have fjernet den dårlige ånde, så skal du have fjernet bakteriebelægningerne på tungen. Det kan du gøre på flere måder.

Tandbørsteproducenternes bud på en tungeskraber

Flere af de førende tandpasta og tandbørste mærker er blevet opmærksom på, hvor vigtigt det er at gøre tungen ren som en del af en god mundpleje. Derfor er flere også begyndt så småt at introducere en form for tungeskrabere på markedet.

Den ene model er en almindelig tandbørste, hvor bagsiden af børstehovedet er ru i overfladen. Denne side kan du så bruge til blidt at gnuppe tungen.

Den anden model er et skaft på længde med en tandbørste, hvor der i enden er monteret en plast line, som du kan bruge til at skrabe tungen.

Begge bud fjerner en del bakterier fra tungen og kan sagtens anvendes i en håndevending, men hvis du vil have en virkelig effektiv fjernelse af belægning på tungen, så skal du have fat i en traditionel tungeskraber.

Den traditionelle tungeskraber

I Østen har man som sagt brugt tungeskrabere i mere end 1000 år som en fast del af den daglige hygiejne.

Den traditionelle tungeskraber er lavet i metal, fordi det er super holdbart og let at gøre rent. Tungeskraberen har to små håndtag der er forbundet af en buet skraber. Det gør det let at rense selv det bageste af tungen uden, at du behøver at strække tungen af led.

Du bør rense din tunge morgen og aften

Eksperter anbefaler, at du renser din tunge morgen og aften inden du børster dine tænder. På den måde spreder du ikke bakterier fra din tunge til dine tænder, når du renser den.

Tungen er en hel unik muskel med en meget kompleks overflade, der kan være meget ømfindig. Vær derfor ikke for voldsom, når du renser din tunge, men rens den med flere blide træk med en tungeskraber.

Blister på tungen

Blister på tungen kan være være utrolig smertefulde og desværre er læge kundskaben ikke enige om, hvad der er årsag til disse blister, der kan minde om virus sår.

Der er dog en bred enighed om at kroppens immunforsvar har meget at gøre med dannelse af blister på tungen.

Disse faktorer kan sætte et udbrud af blister i gang:

  • Stress
  • Virusinfektioner
  • Vitaminmangel, specielt jernmangel
  • Glutenallergi

Har du først fået blister på tungen, så er det rigtig ubehageligt og kan være skyld i, at du har svært ved at spise og drikke fordi det gør ondt.

Derfor bør du også tænke rigtig meget over, hvad du spiser, mens tungen er særlig sårbar på grund af blister. Meget krydrede eller salte retter irriterer tungen yderligere. Det samme gør varme drikke. Behandel tungen så nænsomt du kan i helingsperioden, så heler tungen hurtigere.

5 tips til behandling af blister på tungen

Blister eller blæner som de også kaldes kan være rigtig smertefulde. Her er 5 tips til hvordan du kan behandle blister og blæner på tungen.

1. Mundskyl med klorhexidin

Mundskyl med klorhexidin er effektivt mod blister på tungen. Klorhexidin er et antimikrobielt stof som dræber bakterier og samtidig så lægger det en tynd beskyttende film på tungen som gør, at bakterierne ikke kan sætte sat fast.

Brug mundskyl med klorhexidin 2 x dagligt indtil tungen er helet op.

Du bør ikke bruge mundskyl med klorhexidin dagligt. da det over tid er kendt for at gulne tænderne. Det sker dog ikke ved at bruge den med mellemrum.

2. Drik kølige drikke og spis en is

Kølige drikke og is hjælper ikke med at fremskynde helingsprocessen, men det hjælper med at smertedække dig kortvarigt og det er jo også værd at tage med.

Sut på små isterninger eller drik en kølig drik uden for mange bitterstoffer (findes særligt i juice med citrusfrugt)

3. Aloe Vera gel

Aloe Vera er kendt for sine helende egenskaber både indvortes og udvortes. Hvis du har en Aloe Vera gel som er godkendt til indvortes brug, så kan du med fordel lægge et lag på tungen og prøve at holde det i munden så længe som muligt.

Smagen skal du nok lige vænne dig til, men det virker lindrende på tungen og fremmer helingsprocessen.

4. Lokalbedøvende creme

Hvis du har meget smertefulde blister på tungen, som du ikke kan smertedække med kølige drikke eller isterninger, så kan du forsøge dig med en lokalbedøvende creme, som du kan købe i håndkøb på apoteket.

Du skal dog sørge for kun at smøre det lokalt på tungen, der hvor blisteren sidder. Bedøver du hele din tunge, kommer du til at føle dig som om du har været ved tandlægen.

5. Antibiotika

I nogle tilfælde kan det være nødvendigt at bruge antibiotika i pilleform eller som mundskyl for at komme særlige vanskelige blister til livs. Det er heldigvis sjældent nødvendigt.

Mener du du har brug for antibiotika for at hele dine blister så skal du en tur forbi din egen læge og have en recept.

7 ofte stillede spørgsmål til tungen

Må jeg bruge min massagebold så tit, som jeg har lyst til?

Du må godt bruge din massagebold så tit, som du har lyst. Du kan med andre ord ikke bruge den for ofte, og der er ingen bivirkninger eller restriktioner på brugen af en bold til massage.

Kan jeg nøjes med en enkelt massagebold?

Du kan godt nøjes med en enkelt massagebold. Behovet for antal bolde kommer også an på dine behov, om du kan nøjes med én eller hvorvidt du har brug for to i f.eks. hver deres størrelse.

Kan en massagebold blive for gammel?

En massagebold kan godt blive for gammel. Det handler i stor grad om hvordan du opbevarer og passer på den. Passer du på den, så kan den holde virkelig længe.

Hvorfor får man blister på tungen?

Man kender ikke årsagen til blister dannelser, men man ved at faktorer som stress er med til at fremprovokere et udbrud.

Hvordan ser en sund tunge ud?

En sund tunge hos et menneske er svag rosa.

Hvordan finder jeg den bedste massagebold?

Du finder den bedste massagebold, ved at afdække dine behov og købe den bold, der opfylder dem.

Hvad er en tungeskraber?

En tungeskraber er et lille redskab, du kan bruge til at fjerne belægninger på tungen.

Du vil måske også læse...

Artiklen er skrevet af • Bapoons skønhedsguru
Skriv til Simone H. Olesen

Simone er autodidakt når det kommer til brugen af makeup, hudpleje, hårprodukter mv. Hendes egne erfaringer er derfor dem der danner udgangspunktet for hendes anbefalinger, artikler og guides. Hun er med her på Bapoon.dk, da hun kan give en anden vinkel på skønhed end den professionelle.

Bedøm denne artikel
21 stemmer, gennemsnit: 4.6 / 5