Poser under øjnene, sådan fjerner du dem (+5 kosmetolog råd)

De uønskede poser under øjnene opstår typisk med alderen, da huden omkring øjnene mister noget af sin elasticitet, men det kan også skyldes livsstil, allergi m.m. Poserne kan opstå om natten, da man ophober væske i ansigtet, når man ligger ned. Væsken følger tyngdekraften og søger nedad i løbet af dagen - voila, poser under øjnene! Bliv klogere på hvorfor poserne opstår, hvordan du kan forebygge og undgå dem og hvordan du kan bekæmpe dem, når de er der.

Af Kosmetolog
Indholdet er opdateret fredag d. 11. juni 2021 og er oprindeligt udgivet torsdag d. 3. juni 2021.

Hvorfor får man poser under øjnene?

De uønskede poser under øjnene har det med at opstå på de mest irriterende tidspunkter. Hvorfor opstår poserne under øjnene og kan man forebygge mod dem?

De 5 typiske årsager til poserne er:

 1. Manglende søvn eller periodisk overdrevet gnidning af øjnene
 2. En generel dårlig livsstil og kost
 3. En reaktion på allergi
 4. Et nedarvet genetisk problem
 5. Vores naturlige aldring

1. Manglende søvn eller periodisk overdrevet gnidning af øjnene

Manglende søvn, dårlig søvn eller måske periodisk overdrevet gnidning af øjnene pga. allergi er de tre nok mest hyppige årsager til poser under øjnenene.

Det kan ske for os alle i perioder, men bør ikke være årsagen over længere tid. Vi har brug for vores søvn.

Det er dog relativt nemt at slippe af med de uønskede poser under øjnene.

Løsningen kunne være, at du lægger et par kolde agurkeskiver, en kold og fugtig tepose med grøn te i eller indpakkede isterninger under øjenlågene, oven på poserne.

Kan du se dig ind i problemet med poser under øjnene pga. for lidt søvn eller dårlig søvn, så er løsningen simpel - tilfør mere fugt rundt om øjnene!

Området omkring øjnene higer efter fugt og kulde. Tilfør dette og du vil slippe af med problemet. En god fugtgivende ansigtscreme kan også gøre underværker.

Du bør dog se på dine søvnvaner og forsøge at forbedre dem...

2. En generel dårlig livsstil og kost

Du bliver hvad du spiser - Et populært ordsprog, som vi nok alle kender og kan se os ind i på den ene eller anden måde.

Vores indtag af mad og generelle livsstil kan have stor indvirkning på kroppen og dermed være årsag til de uønskede poser under øjnene.

Poserne fremprovokeres og er formentlig din krops naturlige reaktion på mangel af vitaminer og væske, stress, rygning, for meget alkohol eller problemer med dine nyrer.

Jeg skal ikke male fanden på væggen, men vil du dem til livs, så bør du tænke endnu mere over din kost og livsstil.

Tænk på poserne under øjnene, som værende en tidlig advarsel fra din krop, om at du bør ændre noget i din hverdag.

Det er ikke kun de irriterende poser der forsvinder med en bedre livsstil og kost, men din krop vil ligeså takke dig og give dig endnu mere energi!

3. En reaktion på allergi

Høfeber og anden allergi kan også være årsagen til problemet.

Den uønskede hævelse under øjnene kan derfor fremprovokeres af allergien og skyldes en irritation af dine luftveje eller øjne.

Ideelt set bør du så vidt muligt undgå årsagen til allergien, men for os med græsallergi kan det immervæk være svært helt at undgå.

Et par gode tips vil være, at du går i bad inden sengetid samt opstiller en mobil luftrenser i soveværelset, der kan fjerne pollen i luften.

Har du allergi og nyser du i et væk, så går det formentlig også i øjnene. Forsøg så vidt muligt at undgå unødvendig gnidning af øjnene, da det blot vil overføre pollen fra øjenlåg og hænder til øjnene. Gå på apoteket og køb øjendråber mod allergi eller vask ansigtet i koldt vand.

4. Et nedarvet genetisk problem

Hvor nogle arver tidlig hårtab og høje tindinger, så kan man altså også arve problemet med poser under øjnene.

Har du et nedarvet genetisk problem, så vil ovenstående tips og tricks mod poser under øjnene formentlig ikke hjælpe dig, ej heller ekstra fugt og kulde. Den gode nyhed er dog, at det ofte kun er i kortere perioder.

Den voldsomme og bekostelig løsning på problemet kunne være filler, botox eller en decideret øjenlågsoperation… det vil jeg dog ikke komme nærmere ind på her i artiklen, da det kræver en ekspert.

Kan du ikke vente på at poserne forsvinder af sig selv, så kan du være held og finde en god dagcreme, øjencreme el.lign., som kan holde problemet nede.

5. Vores naturlige aldring

Dette punkt hænger ofte sammen med noget genetisk, men alderen kan også være årsagen til hyppigere poser under øjnene.

Der er ingen skam i og have dem, og du vil formentlig blive overrasket over hvor mange der har dem.

Det sker desværre for os alle før eller siden, at huden under øjnene mister sin elasticitet og derfor bliver mere slap. Her kan specielt ophobning af væske forværre problemet yderligere.

Forebyggelse: Kosmetologens 5 råd til forebyggelse af poser under øjnene

 1. Livsstil - Påbegynd eller fortsæt en sund livsstil, hvor god kost og et minimalt, helst ikke-eksisterende- overbrug er nøgleordet.
 2. Søvng - Sover du dårlig om natten eller måske for lidt? En god søvn giver kroppen en god ro og du vil vågne mere veludhvilet.
 3. Gnidning af øjnene - Er man først begyndt at gnide sig i øjnene, så kan det være svært at stoppe igen. Hold dig selv oppe på, at du helst gerne helt bør undgå det.
 4. Allergi - Undgå så vidt muligt årsagen til at din allergi slår ud og husk eventuelle allergimidler såsom antihistamin, øjendråber og næsespray mod allergi.
 5. Pleje af området omkring øjnene - Har du poser under øjnene mangler området omkring dem fugt. Køb derfor den bedste fugtgivende øjencreme du kan finde og plej huden. Øjencreme er kølende og gør huden mere spændstig.

Bekæmpelse: Hvordan fjerner jeg poser under øjnene?

Mine råd til bekæmpelse af de uønskede hævede områder omkring øjnene, vil hurtigt tangere lidt samme tone, som du læser ovenfor ifm. forebyggelse af selvsamme emne… Mine råd er dog:

 • Vælg en god øjencreme der giver fugt til området omkring øjnene.
 • (!) Overvej en øjenlågsoperation mod poser under øjnene.
 • (!) Overvej filler eller botox.
 • Brug fugtgivende creme i ansigtet - evt. i kombination med en øjencreme.
 • Overvej en fugtgivende øjenmaske, der kan give et instant boost af fugt!

(!) De to punkter ovenfor, der bærer denne markering, er i min optik en mulighed, men absolut IKKE noget unge mennesker bør overveje. Du kan evt. give det en tanke hvis du har alderen med dig og det er aldersbestemt, at du får poser under øjnene.

Konklusion

Når alt kommer til alt, så kæmper vi nok alle med mere eller mindre de samme kropsproblemer og udfordringer. Nogle er aldersbestemte, nogle genetiske og andre er bare universelle for os mennesker.

Er det et kortvarigt problem, så affind dig med dine 10 - 15 minutters hævede poser under øjnene og drik en kop morgenkaffe. Nyd den alt imens, at du venter på at poserne falder ned og du kan fortsætte din morgenrutine.

Artiklen er skrevet af
Skriv til Louise

Louise har en baggrund som kosmetolog, men interessen for hudpleje mv. strækker sig også ind i privatlivet. Louise har været med på sidelinjen siden år 2019 på Hair-blog.dk. Her har hendes fokusområder været sparring med de øvrige skribenter, samt udvælgelse og test af hudplejeprodukter.

6 ofte stillede spørgsmål til poser under øjnene

Ja, du kan godt få opereret dine poser under øjnene. Snak med din læge eller hospital herom. En kirurgisk indgreb som en operation af de nedre øjenlåg (samt tunge øjenlåg) er faktisk en af de mest almindelige kosmetiske operationer, der foretages i Danmark. Operationen foregår ambulant og under lokalbedøvelse.

Ja, poser under øjnene kan godt fjernes. Kender du årsagen til dine poser under øjnene, så kan du arbejde med den. Du kan også, som en sidste udvej, få poserne fjernet dem kirurgisk.

Den hyppigste årsag til render under øjnene er væskemangel eller træthed. Der forsvinder lidt væske fra de bløddele der ligger lige under de nedre øjenlåg, og resultatet bliver derfor mere synlige blodårer, der kommer til syne lige under det meget fine tynde hudlag.

Det er godt for poser under øjnene, at de får en aktiv behandling med øjencreme, øjenserum eller øjenmaske indeholdende vitamin A, C og E. A vitamin har en reparerende effekt på hudens og C og E vitaminerne er gode antioxidanter.

Ja, agurk virker behandlende mod poser under øjnene. Agurk har en kølende effekt på huden og qua dens indhold af 95% vand, så har den også en fugtgivende effekt. Med sine naturlige antioxidanter hjælper den bl.a. på poser under øjnene, hævede øjne og solbrændt hud.

Ja, der er forskel på poser- og mørke render under øjnene. Sorte render skyldes tynd hud under øjnene og at blålige blodårer tydeligere ses igennem. Poser under øjnene kan skyldes søvnmangel, allergi, mangel på fugt, vitaminer o.lign.

Bedøm denne artikel
24 stemmer, gennemsnit: 4.7 / 5