Pandehår der passer til din ansigtsform? (Frisørens guide)

Pandehår der passer til din ansigtsform? (Frisørens guide)

Har du meget lyst til at prøve pandehår, nu hvor det er in og ses meget hos kvinder i alle aldre? Måske har du aldrig haft pandehår tidligere eller måske har du haft en dårlig oplevelse med pandehår, der får dig tøve. Læs med her i frisørens guide og bliv både inspireret og klogere på, hvordan du vælger den helt rigtige type pandehår, der passer til din ansigtsform.

Af Bapoons frisør & hårguru
Indholdet er opdateret fredag d. 1. oktober 2021 og er oprindeligt udgivet søndag d. 19. september 2021.

Pandehår - passer det til mig?

Det er et spørgsmål mange kvinder stiller sig selv eller deres veninder. For pandehåret er en af de ting, man ikke sådan lige kan skjule, hvis nu resultatet er forkert, for kort eller bare slet ikke flatterende.

Har du virkelig lyst til at få pandehår, men lidt for bange for et trælst resultat, kan du starte med at finde ud af, hvilke typer pandehår der passer til din ansigtsform. Så er du nået et godt stykke videre, i forhold til valg af den type pandehår, der både vil klæde dit ansigt og som du synes er lækkert og passende til din type.

Nedenfor kan du læse mere om de 5 ansigtsformer og de typer pandehår, der passer perfekt til dem. Så er du godt rustet, når du besøger din frisør.

Det aflange ansigt

Det er en ansigtsform, der vil gøre sig rigtig godt med pandehår. Pandehåret vil nemlig afkorte længden af dit ansigt. Har du tilmed en høj pande, vil et lækkert pandehår skjule den og gøre dit ansigt mere ovalt og harmonisk.

Det er ikke alle pandehårstyper, der vil klæde en aflang ansigtsform. Hold dig langt væk fra baby bangs - altså det helt korte pandehår. Det samme gælder for det delte pandehår - altså curtain bangs. Med disse pandehårstyper vil dit ansigt kun komme til at se længere ud, end det er.

Et sidestrøget pandehår med en god længde vil klæde dit ansigt super godt, det samme vil det lange, markante pandehår, der netop vil fjerne fokus fra din høje pande.

Det runde ansigt

Har du en rund ansigtsform, vil et tjavset, asymmetrisk pandehår klæde dig flot. Også det delte pandehår - altså curtain bangs er flot til det runde ansigt, så længe de holdes over dine kindben. Ellers kommer dit ansigt til at se endnu rundere ud.

Med en rundt ansigt bør du holde dig fra det helt lige pandehår, da dit ansigt nemt kan komme til at se bredt ud. Til gengæld vil et buet pandehår, altså det der kaldes curved bangs, give dit ansigt en mere oval form, så længe du husker, at det længere pandehår i siderne, holdes over dine kindben.

Det hjerteformede ansigt

Selv om det er den ansigtsform der lyder yndigst, er det faktisk den, hvor du skal være ekstra opmærksom på dine muligheder for at få et klædeligt pandehår. Det type pandehår, der vil klæde dig allerbedst, er curtain bangs, hvor du har en let midterskilning og et gradueret fade. Også sidestrøget pandehår med god længde, vil være super klædeligt til en hjerteformet ansigtsform. En etageklippet frisure vil kunne drage fordel af dit koslik.

Når dit ansigt er hjerteformet, følger der ofte en v-formet hårgrænse med, som kan give lidt udfordringer med hvirvler - eller rettere det, der kaldes et koslik, hvor pandehåret gerne vil stå ud i en bue fra ansigtet. Det betyder, at du skal holde dig fra det korte pandehår eller det fulde pandehår.

Under alle omstændigheder vil det være smart at holde dit koslik i ave, ved at føntørre dit pandehår i facon, mens det stadig er vådt efter vask.

Det kvadratiske ansigt

I daglig tale kalder vi det ofte for et firkantet ansigt, altså en ansigt hvor din kæbe, dine kindben og din pande er nogenlunde lige brede. Den rette type pandehår kan bløde dit kæbeparti op og gøre dit ansigt smallere.

Curtain bangs, med midterskilningen i pandehåret vil klæde dig super flot. Det samme vil det asymmetriske pandehår, specielt hvis det trukket til en side og har både tekstur og tjavs.

Pas på med de brede eller korte typer af pandehår - ingen baby bangs eller blunt bangs, der simpelthen gør dit ansigt endnu bredere. Et smalt buet pandehår - curved bangs - vil uden tvivl klæde dig super godt.

Det ovale ansigt

Er du udstyret med en oval ansigtsform, har du helt sikkert vundet førstepræmien i det store pandehårslotteri. Den ovale ansigtsform er nemlig den nemmeste ansigtsform at klippe pandehår på. Der er nemlig stort set frit valg på alle pandehårshylder.

Et ovalt ansigt er symmetrisk og der skal ikke skjules en høj pande, en bred kæbe eller brede kindben. Ansigtet skal ikke syne større eller mindre, så der er ikke andre forbehold der skal tages hensyn til, når du gerne vil have klippet pandehår. Tag du bare til frisøren og fortæl, hvilken type pandehår du gerne vil have.

Pandehår og hvirvler - fungerer det?

Det umiddelbare svar er ja. En god frisør kan tæmme langt de fleste typer hvirvler, så du kan sagtens få et lækkert og moderne pandehår, selvom der sidder en træls hvirvel.

Har du derimod et koslik i hårgrænsen, kræver et flot pandehår, at du holder koslikket i stramme tøjler, ved at style dit hår med føntørrer, inden det tørrer af sig selv i en dum vinkel. Det er ikke umuligt at få et lækkert og flot pandehår, det kræver bare en smule mere arbejde.

Brug dit koslik og fremhæv din fylde i håret, det kræver bare en god klipning hos frisøren.

4 gode tips fra frisøren - Sådan passer du godt på dit pandehår

Har du pandehår, er der flere tips til, hvordan du passer godt på det og plejer det på den bedste måde, så det altid ser super lækkert og dejligt ud. Her får du 4 gode tips til dit pandehår - direkte fra frisøren.

 1. Trim pandehåret ofte

  Pandehår skal studses ofte, for at se flot ud og passe til resten af din frisure. For nogle er ofte omkring en gang om måneden, for andre er det måske hver anden måned. Det kommer helt og holdent an på, hvordan du har det med længden. Nogle typer pandehår kan være vanskelige at style, når de bliver lidt for lange, mens andre typer godt kan tåle at vokse lidt, uden at det giver anledning til besvær.

 2. Vask pandehåret separat

  Dit pandehår suger mere hudfedt til sig, end resten af dit hår. Derfor har pandehåret brug for at blive vasket oftere, måske endda dagligt. Det er ikke en god idé at vaske resten af håret samtidig, hvis ikke der er brug for det. Du kan udtørre både hår og hovedbund, hvis du vasker hår for ofte. Vask derfor pandehåret i håndvasken - det er klaret på ingen tid.

 3. Glem ikke at style dit pandehår

  Selvom det ofte skal gå hurtigt om morgenen, bør du give dit pandehår opmærksomhed. Pandehåret er med til at definere hele dit look, så overse det ikke. Har det fået et lidt pjusket eller skævt udseende natten over, retter du det let med en smule vand. Herefter tager det ikke mange minutter af din sparsomme morgentid, at sætte det så det er helt perfekt ud.

 4. Plej dit pandehår med passende produkter

  Dit pandehår skal ikke plejes med produkter for flossede spidser, dertil bliver det klippet for ofte. Men ellers skal du pleje det med de produkter, som du plejer dit øvrige hår med. Altså produkter, der passer til din hårtype og dit hårs beskaffenhed. Ellers vil dit pandehår adskille sig fra resten af dit hår, på en lidet flatterende måde.

Har du pandehår med god fylde og tekstur, skal du holde lidt igen med conditioner, når du plejer håret.

Pandehårets mange betegnelser

Pandehår er ikke bare pandehår, for der findes en masse forskellige måder, frisøren kan klippe din pandelokker på. Hver er af dem har et navn - det er ofte det amerikanske udtryk, som vi har overtaget. Nok mest fordi de lyder så meget mere cool på engelsk end på dansk.

Det kan være meget rart at kende de forskellige udtryk, så du ikke bliver forbavset, når frisøren foreslår baby bangs eller curtain bangs eller noget helt andet. Her får du en oversigt over de mest populære former for pandehår, så du også kan tale lidt frisørsk.

Hos langt de fleste frisører bruger man den amerikanske betegnelse bangs, når man snakker om specifikke pandehårstyper. Andre kalder dem fringes, som er det engelske ord for pandehår. Men bare rolig, pandehår kaldes stadig for pandehår hos frisørerne - de engelsksprogede betegnelser bruges alene om de forskellige typer af pandehår.

 • Baby bangs

  Denne type pandehår kaldes også for pixie bangs eller micro bangs. Her er der tale om det helt korte pandehår, som slutter i en eller anden over øjenbrynene. Baby bangs ser flot og markant ud, i både kort og langt hår.

 • Blunt bangs

  Vil du gerne have det helt almindelig tætte pandehår, så er det blunt bangs du skal gå efter. Her får du pandehår for alle pengene og har du langt hår, vil pandehåret være helt i centrum, hvis du sætter håret op.

 • Side-swept bangs

  Her får du pandehår, der minder om en sideskilning. Denne løsning er meget populær til både det lange og det korte hår. Pandehåret klippes her i en passende længde og ofte asymmetrisk mod den side, dit pandehår skal vende. Vil du gerne have en markant sideskilning med meget pandehår, kaldes denne løsning for swoop bangs.

 • Curtain bangs

  Oversat er der her tale om gardin pandehår, altså pandehår der er delt, mere eller mindre markant, i midten. Pandehåret klippes for det meste i etager ned langs siderne og egner sig bedst til mellemlangt eller langt hår.

 • Wispy bangs

  Denne slags pandehår er super god til det fine skandinaviske hår, der ikke ligefrem har masser af volumen. Her klippes pandehåret i uens længder, der passer til din frisure og så tyndes det, så det bliver luftigt og let.

 • Curved bangs

  Er en betegnelse for pandehår, der klippes i en mere eller mindre markant bue hen over panden og hvor siderne er længere. Denne type pandehår kan både klippes helt skarpt eller blødes lidt op med etager.

Der findes mange andre typer af pandehår og er du faldet for en af de typer, der ikke er nævnt her, kan frisøren sagtens klippe dit pandehår, lige sådan som du gerne vil vil have det.

Tag gerne et screenshot af det pandehår, du har i tankerne og vis det til din frisør.

Artiklen er skrevet af
Skriv til Camilla

Camilla er Bapoons frisør & hårguru. Hun er ansvarlig for vores anbefalinger i denne kategori.

Bedøm denne artikel
21 stemmer, gennemsnit: 4.5 / 5