Lyse striber i håret? Sådan får du striber (Frisørens guide)

Lyse striber i håret? Sådan får du striber (Frisørens guide)

Er du nysgerrig efter at vide mere om lyse striber i håret, så får du her en komplet guide, som både kommer omkring de forskellige farveteknikker du kan benytte, pleje af håret og neutralisering af gule toner i håret. Er du usikker på, hvordan du får de lyse striber du drømmer om, så finder du svaret her.

Af Bapoons frisør & hårguru
Indholdet er opdateret torsdag d. 2. september 2021 og er oprindeligt udgivet søndag d. 15. august 2021.

Din komplette guide til lyse striber i håret

Engang var lyse striber i håret ensbetydende med en plastikhætte, der blev trukket over hovedet, hvorefter hårlokker blev hevet ud gennem små huller med en hæklenål. Behandlingen var langt fra behagelig, men man må jo lide for skønheden, og der kom da også fine lyse striber ud af det.

I dag laves lyse striber på en helt anden måde. Faktisk på mange andre måder. Lyse striber er nemlig ikke længere bare lyse striber. I dag findes der mange forskellige måder at lysne håret, hver måde giver sigt helt unikke udtryk.

Hvis du derfor går med tanker om at få lavet lyse striber, så læs med her, hvor jeg gennemgår de forskellige farveteknikker, så du ved, hvilken behandling du skal gå efter, når du skal lysne dit hår.

Du får også en masse gode tips om, hvordan du plejer dit hår efter, du har fået lyse striber og hvordan du bekæmper det gullige skær, der kan komme i lysnet hår. Alt i alt - Din komplette guide til lyse striber i håret.

Hvilke muligheder har du for lyse striber i håret?

Lyse striber i håret er ikke længere bare lyse striber i håret. Der findes efterhånden mange forskellige teknikker til at lysne håret, som er gode at kende for, at du kan finde lige præcis den teknik, der giver den type lyse striber i håret som du drømmer om.

Skal du til frisøren og have forvandlet hårmanken, så er det også lettere at tale med frisøren og forklare dine ønsker, hvis du kender til de forskellige lysningsteknikker. Dem gennemgår jeg kort nu.

Lyse striber, reflekser og highlights

Kært barn har mange navne og derfor fyger begreber som lyse striber, reflekser og highlights også rundt i luften og kan forvirre mange. Men der er tale om en og samme ting nemlig lysning af små individuelle sektioner af håret.

Traditionelle lyse striber laves med folie. Håret deles op i små sektioner som “væves” med en tættandet kam, så reflekserne bliver jævnt fordelt.

Når man laver lyse striber på denne måde, så får du striber eller highlights, der starter tæt på hovedbunden. Der er ikke tale om en farve, der graduerer som ved en bayage, men stiber der har den samme farveintensitet på hele hårstrået. Det har den ulempe, at udgroningen er meget tydelig.

Lyse striber i mørkt hår

Det kan godt lade sig gøre at lave lyse striber i mørkt hår med et rigtig fint resultat, hvis du bruger de rette teknikker og de rette produkter. Et mørkt hår indeholder meget mere pigment end et blond hår. Derfor kræver det også en kraftigere blegning, hvis du skal have alt pigment ud af håret.

Det kan være tricky selv at lysne mørkt hår med striber, da du kan komme ud for at håret trækker gult op, fordi der stadig er pigment tilbage i håret. Havde der været tale om en helfarvning, så kunne du blot give håret en tur til og fjerne det sidste pigment, men det er langt sværere, når det drejer sig om lyse striber, da du vil skulle kunne fiske nøjagtig de samme hårtotter frem, som du lysnede første gang.

Har du derfor mørkt hår som du er øm om, og drømmer du om lyse striber i håret, så vil jeg anbefale dig at lade frisøren hjælpe dig med projektet. Det er langt mere skånsomt for dit hår og du får et bedre resultat. Du skal dog stadig være opmærksom på at lyse striber giver en tydelig udvoksning.

Babylights

Babylights er en af de nyere måder at lave lyse striber. Babylight bliver lavet med folie som de traditionelle highlights (lyse striber), men når der er tale om babylights, så er det helt helt tynde striber, der er tale om.

Denne teknik kan ikke efterlignes hjemme, men kræver en erfaren frisør. Til gengæld vil din udgroning blive mindre tydelig, når man bruger denne teknik. Det betyder, at du godt kan skubbe dine frisør aftaler lidt. Specielt i øjeblikket hvor trenden står på store udvoksninger med en naturlig overgang til det lysnede hår. Det får du med babylights.

Balayage

Balayage er så trendy, som det kan blive og en veludført balayage giver en utrolig vitalitet og naturlighed til håret samtidig med at påføringsteknikken gør, at farven virkelig popper i øjet.

Balayage er næsten en kunstform, fordi der ikke bliver brugt folie og kam til at fange de sektioner der skal farves. Istedet påføres de lyse striber op de nederste sektioner af håret med pensel. Her er altså tale om en frihåndsteknik som kræver erfaring at mestre.

Jeg vil anbefale dig at gå til frisøren, hvis du drømmer om en balayage og huske at spørge frisøren om han eller hun har erfaring med denne teknik. En af de helt store fordele ved balayage er, at det kun er de nederste sektioner af håret, der bliver farvet. Du kommer derfor ikke til at døje med udvoksninger, hvis du har valgt at få lavet bayage i dit eget hår. Det er selvfølgelig en anden sag, hvis du ønsker en bundfarve i din balayage.

Colour melt

Colour melt er endnu en ny teknik, som der virkelig er hype omkring i øjeblikket. Den kan minde om en balayage, men der er dog markante forskelle. Colour melt betyder farver der flyder sammen og det er lige præcis hvad målet er med en colour melt.

Hvor du ved en balayage modtræber at få highlight, der træder tydeligt frem, så drejer en colour melt sig om at få farverne til at flyde sammen, så der kommer en helt naturlig overgang. Dette er også en farveteknik, der kræver en professionel, altså en frisør der har fået undervisning i denne måde at fordele farven på. Resultatet kan til gengæld blive fantastisk.

Lysning som helfarve

Du kan også vælge at få håret lysnet som helfarve. Ved denne teknik er det ikke kun sektioner af håret der bliver lysnet, men hele håret fra rod til spids. Ved denne type lysning bliver farven penslen på håret og kommer helt tæt på hovedbunden. Det har den ulempe, at din udvoksning bliver meget tydelig i løbet af blot et par uger.

Et helfarvet hår kræver, at du har tid til at blive bundfarvet ca. hver 3 uge. Du kan selvfølgelig også bare vælge at rocke en vild udgroning.

Hvis du selv laver striber i håret, så undgå at lægge farven helt ind i hovedbunden, da det vil give et plettet resultat.

Tager håret skade af afblegning?

Det er aldrig sundt for håret, når vi udsætter det for kemiske behandlinger som afblegning og farve eller når vi udsætter det for varme, som vi gør, når vi bruger glattejern og hårtørre.

MEN hvis du tager dine forholdsregler så kan du sagtens få afbleget dit hår uden at håret tager mere skade end at du kan gennemfugte det igen med en god hårkur.

5 tips til hvordan du undgår at skade dit hår når du får lavet lyse striber

1. Brug en professionel frisør - Hvis du gerne vil være sikker på, at få lige præcis den type lyse striber du drømmer om uden at risikere, at du ødelægger dit hår med en afblegning, så bør du overlade jobbet til en frisør.

Ja, det er dyrt at gå til frisøren, men det er også et stort sats at lave en hjemmefarvning med risiko for at det går galt og du får et grimt resultat og ikke mindst ødelagt dit hår.

2. Vælg en farveteknik som ikke skal genopfriskes så ofte - Jo længere der går, mellem du bleger dit hår jo bedre. Det giver nemlig håret en mulighed for at komme sig mellem behandlingerne.

Vil du gerne være så god ved dit hår som muligt, så kan du med fordel vælge en af de teknikker til lyse striber som ikke giver så voldsom en udvoksning. Det kunne være en balayage, babylights eller en colour melt farvning.

3. Brug Olaplex i farven - Olaplex bliver af mange frisører betragtet som et vidundermiddel for håret. Olaplex går aktivt ind og neutralisere de svovl- og saltforbindelser der får håret til at nedbrydes og blive porøst.

Olaplex adskiller sig fra andre hårkurs produkter ved at det giver permanent blankere, blødere og sundere hår. Ved at blande Olaplex i farven så giver du dit hår en intensiv behandling der modvirker, at dit hår bliver skadet under afblegningen.

4. Brug shampoo og balsam til tørt hår - Efterbehandling af et farvet hår er vigtigt, fordi håret ikke kan undgå at blive tørt af at blive farvet eller lysnet. Det sætter nogle særlige krav til de hårstylingsprodukter som du bruger i dit hår.

Du bør for eksempel bruge en shampoo / balsam / hårkur, der er udviklet til tørt hår. Den indeholder nemlig af den fugt og pleje som dit hår trænger til og vil i løbet af få behandlinger kunne få dit hår på fode igen.

5. Beskyt dit hår mod varme - I tiden efter at du har fået lavet lyse striber vil dit hår være mere porøst og altså mere udsat for skade. Derfor er det vigtigt, at du sørger for at beskytte dit hår grundigt fra den varme, der kommer fra hårtørre, glattejern og krøllejern. Bruger du varme hårstylings tools som en del af din hår rutine så brug en god varmebeskyttende spray.

Er der kommet et gult skær i de lyse striber?

Mange oplever, at der kommer et gulligt skær i lyst hår, særlig hvis det er kemisk lysnet hår, som der er tale om, når man laver lyse striber. Det gullige skær i håret opstår, fordi der endnu er en smule pigment tilbage i håret.

Hvis du affarver et mellemblond til mørkt hår, så vil håret gå fra sin oprindelige farve til rød, orange og gult inden håret bliver lyst. Hvis ikke alt pigment er trukket ud af håret, så er det de gullige nuancer, der er tilbage i håret.

Sådan bekæmper du gult hår

Hvis du har fået et gulligt skær i håret, da du fik lavet lyse striber, så er det svært at trække de resterende pigment ud af håret, da det vil kræve, at du kan finde lige præcis de hårstrå, der allerede er bleget lysnet én gang. Heldigvis findes der flere alternativer som kan neutralisere de gullige toner.

Lilla toningsfarve - Din frisør vil kunne give dit hår en behandling med en lilla toningsfarve. En toningsfarve er en ikke permanent farve, men dog alligevel mere holdbar end en skyllefarve. En lilla toningsfarve giver dig ikke lilla hår. I stedet går de lilla toner ind og neutralisere de gule toner, så du får et smukt askeblond eller platin blond hår. En toningsfarve holder 1 til 2 måneder alt efter hvor ofte du vasker hår.

Lilla skyllefarve - Du kan købe skyllefarve, som er en ikke permanent farve. SKyllefarve egner sig ikke til farveskift, men den er rigtig god til at friske farver op med eller i dette tilfælde til at neutralisere de gule toner i håret. Bruger du lilla skyllefarve så vil resultatet holde 7 - 10 hårvask, inden det begynder at fade ud.

Farvebombe til blond hår - En farvebombe er et alt i et produkt, som er super praktisk, hvis du gerne vil pleje dit blonde hår og samtidig holde de gule toner fra døren. En farvebombe til blond hår indeholder lilla pigment, der neutralisere det gullige skær, samtidig er det også en effektiv hårkur og en let farvebehandling. Farvebomber er perfekte til at opfriske håret mellem frisørbesøg.

Hjemmefarve kontra frisørbesøg

Hvis budgettet er småt eller at du ikke har mulighed for at finde tid til at komme til frisøren, så er det muligt at lave lyse striber derhjemme. Der findes hårfarveprodukter til hjemmebrug som er udviklet til at lave lyse striber i håret.

Du skal dog være opmærksom på den risiko du løber ved at lave en hjemmefarvning. Som ikke udlært frisør har du nemlig ikke mulighed for at undersøge dit hår og bestemme trækketiden ud fra dette. Du kan heller ikke få blandet afblegningen i lige præcis den koncentration, som dit hår har brug for.

Det kan føre til, at du ødelægger dit hår, så det bliver tørt, livløst og svært at style. Du kan heller ikke være sikker på at afblegningen trækker alt pigmentet ud af håret. Det er derfor nogen ender op med gult og orange hår, når de selv har været i gang med at lave lyse striber.

Vælger du at få frisøren til at lave lyse striber i dit hår, så er der tale om en helt anden behandling end den du selv har adgang til derhjemme. Frisøren er uddannet i hår og kan hurtigt se hvor kraftig en blanding dit hår har brug for og hvor lang en trækketid det skal have.

Frisøren kan checke processen undervejs og tilpasse tiden, så du får et smukt resultat med lyse striber, der står i flotte kølige nuancer og giver et smukt spil i dit hår. Hvis du er bange for at ødelægge dit hår eller hvis du gerne vil benytte en af de nye frihåndsteknikker, så bør du virkelig prioritere at lade frisøren tage over.

Hvad koster det at få lysnet håret?

Der er stor forskel på frisørpriserne forskellige steder i landet, men også de enkelte frisører i blandt. Derfor vil jeg ikke være i stand til at give dig et fuldstændigt prisoverslag. Men jeg kan hjælpe dig med at forstå hvilke kriterier, der påvirker prisen, når du skal have lavet lyse striber i håret.

Prisen på lyse striber i håret afhænger af:

  • Hvor langt dit hår er
  • Hvor tykt dit hår er
  • Om håret er tidligere behandlet og kræver ekstra forberedelse
  • Antallet af foliestykker der skal bruges
  • Om du vælger at tilkøbe Olaplex som en del af farven
  • Om du ønsker en afsluttende toningsbehandling

Hvis du gerne vil have lavet lyse striber, så kig forbi et par frisører du har et godt øje til og bed dem kigge på dit hår og give dig en pris.

3 tips til et flot langt hår med lyse striber

Har du langt hår, så skylder du dit hår, at du tænker dig om, inden du udsætter det for kemiske behandlinger. Dit hår kan nemlig tage uoprettelig skade, hvis ikke passer på. Jeg har selv langt hår og her er mine tips og tricks til, hvordan du kan passe på, og tilpasse striberne i det lange hår.

Pas på hårspidserne

Dine hårspidser er altid det mest slidte stykke af dit hår. Det er også det ældste stykke af dit hår og du bør derfor behandle det nænsomt. Når du laver lyse striber i håret, så sørg for at lade afblegningen sidde i spidserne så kort tid som muligt.

Vælg flere nuancer striber

Hvis du gerne vil have at dit hår ser så levende og naturligt ud som muligt, så bed frisøren om at lægge 2 eller 3 forskellige nuancer striber i dit hår. Det giver et meget naturligt look som klæder alle.

Tilpas din hårfarve efter årstiden

Hvis du har lyse striber i håret, så kan det være en rigtig god idé at tone dem efter årstiden. Det giver en dejlig forandring og vælger du varmere toner i vinterhalvåret, så vil du ikke komme til at se bleg ud på samme måde, som hvis du vælger helt kolde aske blonde toner.

5 ofte stillede spørgsmål til lyse striber i håret

Kan man selv lave reflekser i håret?

Man kan godt selv lave reflekser i håret, som også kaldes lyse striber. Reflekser væves ind som passager og ofte benyttes der folie til arbejdet. Reflekser er lyse striber, men er praktisk talt enkelt striber, der lægges og starter helt tæt på hovedbunden. Ulempen er her, at man hurtigt vil opleve en synlig udgroning.

Kan man selv lave lyse striber i håret?

Man kan godt selv lave lyse striber i håret. Det kræver dog, at man vælger den rette teknik til lyse striber. Vælg en tonings- eller permanentfarve, som kan lysne håret 1 - 2 toner for et fint, naturligt resultat. En decideret afblegning af håret bør foregå hos en frisør.

Hvor lang tid taget det at få lavet striber i håret?

Hos en frisør tager det typisk 1 - 2 timer, at få lavet lyse striber i håret. Timeforbruget afhænger af dit hårs længde, mængden af hår og om det skal klippes i samme omgang.

Hvad koster det at få lavet lyse striber i håret hos en frisør?

At få lavet lyse striber i håret hos en frisør koster mellem 500 og 1.000 kr. Prisen afhænger af, om dit hår er langt eller kort, og om dit hår også skal klippes. Prisen du får hos frisøren er typisk en samlet pris på både klipning og lyse striber.

Er lyse striber i håret afblegning?

Lyse striber i håret vil nogle gange blive betegnet som afblegning, men det kan også hedde babylights, balayage, colour melt mm. Kært barn har mange navne.

Artiklen er skrevet af
Skriv til Camilla

Camilla er Bapoons frisør & hårguru. Hun er ansvarlig for vores anbefalinger i denne kategori.

Bedøm denne artikel
12 stemmer, gennemsnit: 4.6 / 5