Hvor hurtigt vokser håret? (SVAR: Ca. 1,2 cm pr. måned)

Hvor hurtigt vokser håret? (SVAR: Ca. 1,2 cm pr. måned)

Drømmer du om langt og flot hår, men synes du det går alt for langsomt at vokse håret langt? Så er du langt fra den eneste, der synes at håret godt må få lidt mere fart på, når det vokser. Læs med her og bliv klogere på, hvor hurtigt hår vokser og om der er noget du selv kan gøre, for at fremskynde processen bare en smule.

Af Bapoons frisør & hårguru
Indholdet er opdateret fredag d. 1. oktober 2021 og er oprindeligt udgivet onsdag d. 22. september 2021.

Hvor hurtigt vokser håret egentlig?

Ikke alles hovedhår vokser lige hurtigt, for der er faktorer som som for eksempel genetik, alder og køn, som er medbestemmende for, hvor hurtigt dit hår vokser.

Som udgangspunkt ligger den gennemsnitlige vækst på ca. 1,2 centimeter om måneden eller ca. 0,3 centimeter om ugen. Nogles hår vil vokse hurtigere, mens andres vil vokse langsommere.

Desuden er der en hel masse udefrakommende faktorer, der påvirker dit hårs evne til at vokse. Der er faktisk og en del faktorer, som du helt selv er herre over og som du bør gøre noget ved, hvis du gerne vil have sundt og langt hår, så hurtigt som muligt.

Et gennemsnitsmenneske har omkring 100.000 hårsække eller hårfollikler, som de også kaldes. Reelt er der tale om hårets rod. Hver hårsæk indeholder et hår.

Vores hovedhår den den behåring, som har den længste livscyklus. Den er inddelt i forskellige faser, som ligger mere eller mindre fast. Lad os tage et kig på, hvor længe det enkelte hårstrå lever og hvornår du faktisk har mulighed for at påvirke det til at vokse hurtigere.

Husk at krøllet hår måles i udstrakt stand - derfor skal du have ekstra god tålmodighed, hvis du har naturlige krøller.

Fakta om hårets livscyklus

Levetiden på et hårstrå er helt op til 7 år, hvis betingelserne for håret er gunstige. Hårets livscyklus er opdelt i 4 forskellige faser, som er:

 1. Vækstfasen

  I den anagene fase, som vækstfasen også kaldes, vokser håret. Fasen varer mellem 2 og 7 år. I denne fase vokser ca. 90 % af dine hårstrå.

 2. Regressionsfasen

  Eller den katagene fase. I denne fase skrumper dine hårsække og celleproduktionen ophører langsomt og hårstrået begynder at dø. Denne fase varer mellem 2 og 3 uger om omfatter 1 - 3 % af dine hårstrå.

 3. Hvilefasen

  Kaldes også for den telogene fase. Her hviler de tomme hårsækkene og hårstrået holder helt op med at vokse.Fasen varer mellem 2 og 4 måneder omfatter flere hår fra den korte regressionsfase - ca. 15 % af vores totale mængde af hår.

 4. Afstødelsesfasen

  I denne eksogene fase, falder det døde håret ud. Fasen er altid aktiv og det er helt normalt med et dagligt hårtab på mellem 50 og 100 hår - sådan cirka.

Er der forskel hvor hurtigt kropshår og hovedhår vokser?

En del kvinder vil nok mene, at kropshår vokser meget hurtigere end håret på hovedet. Det er nok egentlig mere et spørgsmål om, at mange kvinder fjerner visse områder af deres kropsbehåring, så snart der titter hår frem og ofte går der ikke mange dage imellem, at skraberen skal findes frem. Det samme gør sig gældende for de mænd, der dagligt barberer sig for at fjerne skægstubbene.

Hovedhår og kropshår vokser lige hurtigt - altså i snit lige omkring 1,2 centimeter om måneden.

Men hvor hovedhåret har en levetid på helt op til 7 år, er levetiden for den øvrige hårvækst noget mere begrænset - derfor bliver hårene heller ikke så lange. Måske lige med undtagelse af skægget, som er forbeholdt mænd og først aktiveres, når kroppen danner nok testosteron. Skæg vokser lige så hurtigt som al anden hårvækst, men er, ud over testosteronniveauet, også betinget af alder og genetik, akkurat som hovedhåret er.

Faktorer der fremmer hårvæksten

Vil du gerne give dit hår de bedste forudsætninger for at vokse så hurtigt, det kan? Så skal du iværksætte nogle gode vaner, der er alle er til gavn for dit hår. Hårets vækstfase er lang og gentager sig selv. I snit er 90 % af vores hår altid i vækstfasen, derfor er der tale om varige ændringer og tiltag.

 • Sund mad

  Sørg for at spise sundt og varieret. Det kommer ikke kun dit hår til gode. Din hud og din krop vil også kunne drage nytte af, at du spiser varieret og sundt. Det er en super god bonus, som du nok ikke siger nej til. Det betyder dog ikke, at du aldrig må spise usund og dejlig, syndig mad. Du skal bare ikke gøre det hver eller hver anden dag.

 • Gode mineraler og vitaminer

  De fleste mineraler og vitaminer, får du gennem den sunde og varierede kost. Især skal du få nok af mineralerne zink, cilica, jern og kobber, for de er med til at styrke dit hår. Når det handler om vitaminer, er vitamin A, B, C, D og E specielt gode for din hårvækst. Husk at du ikke skal tage mere end den anbefalede daglige dosis.

  Du kan skabe de perfekte forudsætninger for lokkerne ved at spise kosttilskud i form af hårvitaminer. De sikrer dine hårstrå de nødvendige vitaminer og mineraler.

 • Sund og ustresset livsstil

  Forsøg at lev sundt, at få nok og uafbrudt søvn (minimum 7-8 timer), at finde tid til dig selv og at undgå stress. Specielt stressen er en ren killer for dit hår, for ikke at tale om dit velbefindende.

 • Regelmæssig studsning

  Få klippet dine spidser ofte. Det er ikke spild af længde, for frisøren klipper kun de flossede og ødelagte spidser af. Så er dine hårstrå sunde fra ende til anden og klar til at vokse endnu hurtigere.

 • God og målrettet hårpleje

  Tag vare på dit hår med gode produktet, der passer til dit hår og din hovedbund. Skær ned på glattejern og krøllejern eller andre varme hårværktøjer, som er virkelig hårde, udtørrende og ødelæggende for dit hår.

Faktorer der hæmmer hårvæksten

Det er stort set mangel på de samme faktorer, som fremmer hårvæksten, der også hæmmer den.

Men sygdom og stress kan også hæmme dit hårs vokseevne. Sygdom kan vi ikke afskære os fra. Heldigvis er det oftest sygdom, der går over efter kort tid. Men nogle sygdomme må vi leve med, selvom de påvirker vores hår. Her kan god kost og et fornuftigt vitamin- og mineralniveau hjælpe os godt på vej, sammen med den gode og målrettede hårpleje.

Stress og mentale eller fysiske traumer kan være virkelig hårdt mod dit hår. Både den psykiske stress og den fysiske stress kan medføre hårtab i alt for store mængder. Stress kan ændre vores hormonelle niveau og dermed også hårets cyklus, desuden producerer vi store mængder kortisol, når vi er stressede. Kortisol påvirker desværre også vores hår og det vokseevne i negativ retning.

Desuden kan en graviditet også påvirke dit hårs lyst og evne til at vokse. Graviditeten ændrer din hormonbalance og det lider dit hår ofte under. I sjældnere tilfælde kan graviditeten give øget hårvækst, men det er ikke ofte, det sker.

En graviditet kan faktisk ændre strukturen i dit hår permanent, des ses rimeligt ofte.

Tag dig godt af din hovedbund

Din hovedbunds velbefindende er vigtig for både dine hårrødder (hårsække) og dit hårs velbefindende. Har du kløende eller sart hårbund, skæl eller andet, bør du finde de gode produkter, mod dine problemer.

Der findes både shampoo til sart eller tør hovedbund og shampoo, der får dine skæl til at forsvinde. Husk at der er forskel på skæl, for de findes både i en tør og en fedtet udgave.

Klør du meget i hovedbunden, kan du nemt komme til at knække eller sunde og voksende hårstrå. Det kan forkorte en del af dit hår markant.

Vælg din affarvning med omhu, hvis du ønsker dig længere hår

Affarvning kan være en hård omgang for dit hår. Specielt hvis du skal lysne håret mange nuancer. Vælg derfor en type affarvning, som ikke skader håret nær så meget. Du kan også vælge at affarve striber i dit hår i stedet for.

Husk at affarvning gør håret skrøbeligt og tørt - vælg derfor gode plejeprodukter, der passer til hårets tilstand.

Vask, plej, tør og sæt håret længere

Når du skal pleje dit hår der der faktisk tale om en hel og komplet pakke. For du skal vaske dit hår med en fornuftig shampoo i en god kvalitet, der passer til din hårtype og akkurat samme princip gælder for conditioner og hårkur.

Når du tørrer dit hår skal du være venlig og omsorgsfuld overfor dit hår. Ikke noget med at skrubbe håret tørt med et lille håndklæde, for det slider rigtigt meget på det. Brug et stort håndklæde og sno det om håret. Lad det sidde nogle minutter, til det overskydende vand er væk.

Brug en god hårbørste, der passer til dit hår. Ellers kan du med en dårlig børste nemt komme til at rive mange sunde og voksende hårstrå ud eller knække dem.

Det samme gør sig gældende med varmebehandling af håret - altså brugen af føntørrer, glattejern og krøllejern. Begræns brugen og juster varmen, så de slider mindst muligt på dit hår.

Studs håret længere

Regelmæssig studsning er et must. Mange skipper studsningen, fordi de ikke ønsker at klippe af længden. Måske ud fra devisen om et skridt frem og to tilbage - men sådan forholder det sig ikke. Spaltede spidser gør ikke noget godt for dit hår, specielt ikke hvis du gerne vil have længere hår.

For de spaltede spidser knækker hurtigt af og efterlader en lidt mindre spaltet spids - der også hurtigt knækker af. Ligegyldigt hvor meget du plejer de spaltede spidser, bliver resultatet kun kosmetisk.

Den sundeste og faktisk også eneste vej mod et sundt og længere hår, er at få klippet spidser med frisørens skarpe saks jævnligt.

Er der intet, der hjælper på dit hår?

Vokser dit hår virkelig langsomt, selvom du gør alt det rigtige? Så er du måske bare udstyret med gener, som gør at dit hår vokser langsomt. Husk at genetikken kan springe en generation over. Den kan også komme fra en uventet kant - din fars bedstemor eller din mors moster.

Du kan også overveje, om du skal have målt dine vitamin- og mineralværdier, hvis du tænker det kan være galt i den retning. Ellers kan du starte med en god snak med din frisør, han eller kun kan måske pinpointe problemet og ellers guide dig langt, når det emnet handler om håret.

Artiklen er skrevet af
Skriv til Camilla

Camilla er Bapoons frisør & hårguru. Hun er ansvarlig for vores anbefalinger i denne kategori.

Bedøm denne artikel
19 stemmer, gennemsnit: 4.6 / 5