Høje tindinger? Forebyg et begyndende hårtab (+ 7 tips)

Høje tindinger? Forebyg et begyndende hårtab (+ 7 tips)

Hårtab og høje tindinger rammer især mange mænd, men kan også forekomme hos kvinder. Der kan være mange grunde til, at man mister hår og håret bliver tyndere. Uanset hvilken alder, så er høje tindinger til stor gene for de fleste, da det kan have stor indflydelse på livskvalitet og selvtillid, når håret ikke længere lever op til skønhedsidealet. Få svar på dine spørgsmål og bliv klogere på høje tindinger her i denne guide.

Af Bapoons frisør & hårguru
Indholdet er opdateret fredag d. 8. oktober 2021 og er oprindeligt udgivet fredag d. 1. oktober 2021.

Hvorfor får man høje tindinger?

Der kan være flere årsager til, at man får høje tindinger:

 • Genetik
 • Stress
 • Dårlig kost
 • Sygdom/medicin
 • For stramme frisurer
 • Eksem og skæl

Hvorfor får man høje tindinger?

Høje tindinger er et alment fænomen, som især rammer mange mænd. Dette kan have stor indflydelse på livskvalitet og selvtillid. Unge mænd helt ned i slutningen af teenageårene og starten af 20'erne, kan opleve at få høje tindinger i en ung alder, og dette giver typisk store frustrationer, når det rammer så tidligt, da det ofte bliver forbundet med tidlig aldring, hvilket det nødvendigvis ikke er.

Høje tindinger er arveligt, og sandsynligheden for at få høje tindinger er derfor større, hvis ens far også har tendens til det. Høje tindinger skyldes i langt de fleste tilfælde genetik, men der er også en række andre årsager til, at man kan få høje tindinger. For eksempel kan dårlig kost og stress være skyld i begyndende hårtab og bidrage til at gøre de høje tindinger mere iøjnefaldende.

Hvorfor får mange mænd høje tindinger?

Mange mænd får høje tindinger som følge af arv. Har din far haft tendens til høje tindinger, er sandsynligheden for, at du også får det stor.

Høje tindinger forårsages af det mandlige hormon testosteron og rammer derfor primært mænd. Rækkefølgen for hvornår håret bliver tyndere, er som oftest først tindingerne, dernæst issen og til sidst resten af håret.

En usund livsstil eller stress kan være med til at fremskynde, hvornår man få høje tindinger. Rygning, en stressfuld hverdag, usunde kostvaner eller længerevarende mangel på søvn er alle faktorer, der kan få genetisk hårtab til at starte tidligere.

For nogle starter hårtab allerede i 20'erne og fortsætter resten af livet. Dog oplever de fleste først tegn på hårtab, når de er 30+.

Høje tindinger hos kvinder

Kvinder kan godt få høje tindinger. Dog er det ikke helt så udbredt, som det er hos mænd, men det kan alligevel sagtens ske, at kvinder mister håret.

Der kan være flere årsager til, at kvinder taber håret og får høje tindinger. For eksempel kan graviditet, udsultning, spiseforstyrrelser, p-pille stop eller mange på jern, mineral eller blod føre til hårtab og høje tindinger. Ligesom kemobehandling efter kræft, store operationer og andre medikamenter kan forårsage det.

Selvom det ikke er helt så udbredt med høje tindinger hos kvinder, så kan det være lige så relevant for kvinder at være opmærksom på de forskellige metoder til at mindske, skjule eller få bugt med hårtab og de høje tindinger.

Hvad kan du gøre for at undgå høje tindinger?

I mange tilfælde skyldes høje tindinger genetik. Har du derfor først tabt håret i tindingerne, kan det ikke vokse tilbage ved at ændre på kosten, dyrke mere motion eller ved at tage mirakel- og vitaminkure.

Men det betyder ikke, at kost ikke spiller en vigtig rolle – tværtimod. En sund livsstil er nemlig essentiel, hvis du gerne vil undgå at få høje tindinger i en tidlig alder, men også hvis du gerne vil modvirke tab af håret på resten af hovedet.

Hvis du vil modvirke begyndende høje tindinger eller hårtab, skal du undgå:

 • Rygning - forstyrrer hårets naturlige vækst og kan føre til hårtab. Det er derfor en god idé at kvitte smøgerne, hvis man gerne vil forhindre høje tindinger og styrke sit helbred generelt.
 • Søvn - er en central del for menneskers overordnede helbred og velvære. Hvis man gerne vil undgå begyndende hårtab og høje tindinger, er det derfor vigtigt at prioritere sin søvn.
 • For at kroppen får den hvile, som den har brug for, er minimum 8 timers søvn vigtigt.
 • Dårlig kost - kan føre til hårtab, hvilket kan være med til at fremskynde høje tindinger. Det er derfor vigtigt at spise en sund og varieret kost, hvis man vil undgå begyndende hårtab før tid. Udover at kosten er med til at styre hårets sundhed, kan det også være med til at styrke hårets kvalitet.

Behandling af høje tindinger

Fordi at hårtab i langt de fleste tilfælde er genetisk bestemt, er det svært at gøre ret med ved, hvis du er begyndt at få høje tindinger. Skyldes dine høje tindinger andre årsager, kan du være heldig, at dit hår kommer igen af sig selv, hvis du ændrer på kost og livsstil.

Er dine høje tindinger genetisk bestemt, er der kun én behandling, der kan give dig håret tilbage: Hårtransplantation.

Er dine høje tindinger ikke helt så slemme, kan du nøjes med at styrke det hår, som du stadig har på hovedet gennem en varieret kost, kosttilskud og skånsom pleje.

7 tips til forebyggelse af høje tindinger

Bare fordi håret er blevet tyndere, og de høje tindinger er begyndt at vise sig, betyder det ikke, at du lige med det samme skal barbere al håret af, hvis du stadig gerne vil have hår på hovedet.

Med nedenstående tips kan du måske gøre en stor forskel for dit hår.

 1. Spis sundt og varieret

  Når hårrødderne ikke får den næring, som de har brug for, kan det sætte skub i tilbagetrækningen af de høje tindinger. For at gro et sundt og normalt hår, kan du med en sund og varieret kost modvirke hårtabet og de høje tindinger.

  Et godt tip er at spise en kost, der er rig på fedtfattige proteiner og sunde fedtsyrer fra for eksempel nødder samt en masse frugt og grønt.

  Hvis du gerne vil give dit hår de bedste forudsætninger for at blive på hovedet så lang tid som muligt, så er fede fisk, frugt, grøntsager, nødder og fuldkorn noget af det bedste, som du kan putte i munden.

 2. Udskift hårshampooen

  Vil du gerne undgå høje tindinger, så kan en shampoo, der er udviklet til din hårtype måske være værd at kigge nærmere på.

  Bruger man de forkerte hårprodukter, kan man risikere, at nogle af de kemiske stoffer der for eksempel er i shampooen, kan hobe sig op i hovedbunden og omkring hårrødderne. Dette vil kunne hæmme hårvæksten, virke tyngende på håret og forværre problemet med de høje tindinger.

  Undgå at bruge en shampoo der indeholder SL-sulfater. Disse sulfater kan forårsage udtynding ved at udtørre og irritere hårbunden og endda dræbe hårsækkene og hæmme hårvæksten.

 3. Tag et kosttilskud til hår

  Selvom du måske allerede spiser en sund og varieret kost, så kan det alligevel være svært at få alle de mineraler og vitaminer igennem kosten, som man har brug for. Især stoffet Biotin er et vigtigt stof, som effektivt giver håret styrke og mere liv til hårrødderne.

  Jernmangel kan være med til, at dit hår bliver tyndere, hvilket kan medføre hårtab og høje tindinger.

 4. Udskift hovedpudebetrækket

  Noget som kan gøre en stor forskel for sundheden af dit hår, er at udskifte det normale hovedpudebetræk i bomuld med et betræk i bambus.

  Bomuldsfibre har det med at gnide mod håret i løbet af natten, og da de er meget grove i det, efterlader det håret kruset og uglet om morgenen, når du vågner. Derudover har bomuldsfibre det med at suge en masse fugt fra håret, hvilket kan efterlade håret skrøbeligt og tilbøjeligt til at knække.

  Et hovedpudebetræk i bomuld har en glattere overflade, der er knap så fugtabsorberende som bomuld. Når du udskifter bomuldsbetrækket med et i bambus, vil dit hår med tiden blive stærkere og mindre tilbøjeligt til at knække.

 5. Husk hovedbunden

  Endnu et godt tip til dig, der gerne vil undgå de høje tindinger, er at prioritere din hovedbunds sundhed. Det kan for eksempel være at tilføje en ugentlig hovedbunds scrub til din hårrutine. Denne behandling vil skånsomt kunne fjerne produktrester og skidt, der har hobet sig op fra hovedbunden, og sørge for at det ikke er med til at tynge håret og tilstoppe hårsækkene.

 6. Få hjælp hos frisøren

  Mange mænd forsøger at gro et længere hår, så længderne kan dække de høje tindinger. Den bedste måde at dække dem på, er dog at tage forbi frisøren og få en kortere frisure, så tindingerne ikke er helt så synlige.

  Oftest fungerer en kortere frisure langt bedre for tyndt hår og høje tindinger. Prøver man at gro et tyndt hår længere, vil håret veje mere, og man vil dermed miste volumen omkring hårrødderne. Med en kortere frisure vil håret have mindre tyngde, og det vil være lettere at give håret mere volumen ved hjælp af gode stylingprodukter. Håret vil dermed komme til at syne fyldigere og tykkere og gøre de høje tindinger mindre synlige.

 7. Tag en snak med din læge

  Androgen alopeci, som er en genetisk bestemt form for hårtab, kan ved hjælp af visse behandlinger formindskes og udskydes, men desværre findes der ikke en endelig kur.

  Du kan derfor i stedet afprøve medicinske behandlinger, hårtransplantationer eller en hudforyngende behandling med PRP (platelet-rich plasma).

7 ofte stillede spørgsmål til høje tindinger

Kan kvinder få høje tindinger?

Ja, kvinder kan godt få høje tindinger. Dog er det ikke så udbredt hos kvinder, som det er hos mænd, da kvinder ikke besidder de samme niveauer af testosteron og dihydrotestosteron som mænd. Dog kan kvinder alligevel godt opleve vigende hårgrænse, hårtab og høje tindinger.

Hvornår bliver mænd skaldet?

5% starter hårtabet allerede før 20-årsalderen. Det starter oftest ved tindingerne og senere hen over issen. Dette er helt normalt og skyldes en arvelig bestemt følsomhed overfor mandlige kønshormoner.

Hvorfor bliver mit hår tyndt?

For de fleste er det generne, der afgør, om og hvornår man bliver tyndhåret. Som regel skyldes det, især hos mænd, den hormonelle udtynding af håret, Alopecia Androgenica, som betyder mandligt hårtab, men det kan også sagtens ramme kvinder.

Hvad kan man gøre for at få tykkere hår?

For at få tykkere hår, kan du spise sund og varieret kost. Ligesom resten af kroppen, så har håret også brug for vitaminer og mineraler.

Hvad kan hårtab skyldes?

Hårtab kan skyldes påvirkning af det mandlige kønshormon testosteron, som får hårsækkene til at skrumpe og afkorter hårets vækstfase. Håret bliver med tiden tyndere og tyndere, og til sidst holder hårvæksten helt op.

Hvad er høje tindinger?

Høje tindinger er et udtryk for, at man mangler hår i tindingerne, og at man derfor har en mere synlig og karakteristisk hårgrænse, der ligner et "V".

Er høje tindinger arveligt?

Ofte er det arveligt betinget, at du mister håret og får høje tindinger. Har din far mistet håret, er der stor sandsynlighed for, at du som mand også vil gøre det.

Artiklen er skrevet af
Skriv til Camilla

Camilla er Bapoons frisør & hårguru. Hun er ansvarlig for vores anbefalinger i denne kategori.

Bedøm denne artikel
17 stemmer, gennemsnit: 4.7 / 5