Frisørens guide: Sådan laver du flotte krøller i håret

Frisørens guide: Sådan laver du flotte krøller i håret

At lave flotte krøller i håret er faktisk slet ikke spor svært, men det kræver lidt teknik og viden omkring pleje og styling af krøller. Så har du en drøm om smukke, krøllede lokker bør du læse med i denne guide til krøller. Jeg vil give dig en række uundværlige tips og tricks til, hvordan du mestrer krøllejernet og skaber krøller der holder dagen lang, læs med!

Af Frisør
Indholdet er opdateret tirsdag d. 5. januar 2021 og er oprindeligt udgivet tirsdag d. 5. januar 2021. Vores eksperter undersøger, tester og vurderer de bedste produkter uafhængigt. Vi tjener kun penge, hvis du køber et produkt via vores links.

Sådan kommer du godt fra start

Udvalget af krøllejern samt hårprodukter til krøller er enormt, så det kan nok ikke overraske nogen, at det kan være lidt af en jungle og skulle vælge det rigtige.

Når det er sagt råder jeg altid mine kunder i frisørstolen til, at vælge et jern der passer til deres hårtype. De må gerne købe et krøllejern her i min frisørsalon, men det er nok desværre en realitet, at vi frisører ikke kan konkurrere med nethandlen på prisen.

Vigtigst af alt er det dog, at man lærer at bruge det korrekt, så det ikke skader mere end det gavner. Hertil bør man selvfølgelig også vælge de rigtige styling- og plejeprodukter til krøller.

Jeg vil nedenfor gennemgå klassiske fejl, lidt produkter og ellers på bedste vis forsøge at videreformidle min professionelle viden om emnet. Jeg håber at du vil læse dem, og husker dem til næste gang du skal lave krøller i håret.

1. Forbered håret med et varmebeskyttende hårprodukt

Man bør aldrig anvende stylingværktøjer i håret - krøllejern, glattejern el.lign, uden først og have sprayet lokkerne med et varmebeskyttende hårprodukt!

Når vi taler krøller og hårpleje vil man typisk anbefale et produkt med silikone i, men det er ikke lige tilfældet med et varmebeskyttende produkt. Det må gerne være der, men det er bestemt ikke en ingrediens man bør vælge produkt efter.

Et par pift med en god varmebeskyttende spray vil forlænge krøllernes holdbarhed og beskytte håret mod den voldsomme varmepåvirkning.

2. Vælg et krøllejern med den rigtige diameter

Er et krøllejern ikke bare et krøllejern? Nej. Der findes et stort udvalg af forskellige typer, der hver især kan skabe forskellige krøller i håret. Vælg derfor dit jern ud fra hvilke krøller du ønsker at skabe i håret.

Når det er sagt bør man også vide, at de fleste typer kan lave alle slags krøller, men enkelte laver kun én type. Ønsker du bløde og store krøller, små og fyldige krøller, eller måske er du mere til casual, løse og afslappede krøller?

Uanset dit ønske bør du bide mærke i varmeelementets diameter, der i øvrigt kan forklares således:

  • Lille diameter: Jo mindre diameter på varmeelementet, desto strammere og små bliver krøllerne.
  • Stor diameter: Jo større diameter på varmeelementet, desto løsere og større bliver krøllerne.

3. Lav krøllerne i den rigtige retning

Kan man virkelig snakke bagvendt når der skal laves krøller? Ja. Man kan sagtens komme til at lave krøller i den forkerte retning.

Den rigtige retning at lave krøller i er altid væk fra ansigtet.

Krøller der krøller væk fra ansigtet åbner ansigtet op, hvorimod krøller i den modsatte retning vil lukke ansigtet til. Man får ligeså det mest naturlige look ved at krøllet håret i den rigtige retning.

En god tommelfingerregel siger, at man i højre side skal sno lokkerne med uret og modsat i venstre side, at man skal sno lokkerne mod uret.

4. Arbejd med den rette mængde hår

Det kan selvfølgelig virke fristende, at gribe en stor hårtot og få de krøller overstået, men det vil i sidste ende blot forsinke dit krølle-projekt.

Hemmeligheden bag flotte krøller ligger i, at man kun tager en tilpas mængde hårstrå af gangen. Det handler om en jævn varmefordeling på krøllejernets varmeelement.

Krøller jeg for mange hår på én gang? Du kan tydeligt se det. Falder krøllerne hurtigt ud, er det fordi, at de ikke har fået nok varme i det yderste lag af håret. Bliver de siddende og holder måske tilmed hele dagen - så krøller du den perfekte mængde!

Et godt tip vil være, at man deler håret op i små totter inden man påbegynder sin krølleteknik. Lad hver hårtot være nogenlunde identisk ift. mængden af hårstrå. Den rette mængde hår er hemmeligheden bag smukke (og holdbare) krøller.

5. Du kan røre de varme krøller, men bør gøre det korrekt

Hvor nogle krølle guides og frisører sværger til tesen om, at man absolut ikke må røre krøllerne efter de er lavet - så er jeg af en anden holdning. Du må gerne røre, men det skal gøres korrekt.

Du må ikke røre ved dem blot for at køre fingrene i gennem dem. Du må dog gerne røre ved de varme krøller hvis du vikler dem om fingeren. Det giver blot ekstra form!

Ønsker du et løsere look end du måske lige i første omgang fik lavet, så hold dig i skindet og vent indtil de er kølet af. Herefter kan du løsne sektionerne op og sprede dem med fingerspidserne.

6. Form krøllerne med en god creme til krøller

Når krøllerne er kølet af, men lige før du afslutter med en hårspray, bør du bruge et fleksibelt stylingprodukt. Det kan hjælpe med at forme krøllerne en sidste gang inden de låses af hårspray.

Vælg en krøllecreme der giver den ønskede fleksibilitet og/eller afstiver krøllerne i den ønskede form. Jeg vil til hver en tid anbefale, at man vælger en blød krøllecreme der sikrer en god form på den enkelte krølle, men ikke afstiver den alt for voldsomt.

7. Afslut med en god hårspray til krøller

Efter du har brugt halve eller måske hele timer på at skabe de perfekte krøller, bør du også sikre dig, at de bliver der!

Afslut med en hårspray til krøller, der ikke tynger lokkerne, tilfører dem en let glans og afstiver dem tilstrækkeligt, så de holder resten af dagen.

Artiklen er skrevet af
Skriv til Camilla

Camilla har en baggrund som frisør og har derfor et stort praktisk kendskab til hårprodukter, klippeteknikker mv. Desuden har Camilla været med siden starten på søstersiden Hair-blog.dk, der så dagens lys tilbage for mange, mange år siden.

Bedøm denne artikel
18 stemmer, gennemsnit: 4.6 / 5