Julegaveidéer - Se alle de bedste tilbud på produkter, vi allerede elsker og anbefaler! Julegaveidéer - Se alle de bedste tilbud ❯
Belægning på tungen? Husk din tungebørstning (Sådan gør du)

Belægning på tungen? Husk din tungebørstning (Sådan gør du)

Vi er nok alle klar over, at vi bør børste vores tænder to gange om dagen - morgen og aften. Dertil har vi nok alle hørt vores tandlæge sige, at vi også bør anvende tandtråd, men hvad med tungen? Vi bør også børste vores tunge og dermed fjerne belægningen på tungen, men ved du hvorfor? Læs med her i artiklen og bliv klogere på hvorfor.

Af Bapoons skønhedsguru
Priser er opdateret i dag torsdag d. 2 december 2021. Indholdet er opdateret onsdag d. 3. november 2021 og er oprindeligt udgivet fredag d. 22. oktober 2021.

God ånde er én af årsagerne til, at vi bør børste vores tunge

Har du på et tidspunkt beskuet bagsiden af din tandbørste og undret dig over hvad den ru side bag på din tandbørste er til? Den er til at børste tungen! Lige præcis det at børste tungen, er faktisk en vigtig del af vores mundhygiejne, end man måske lige skulle tro.

Den primære årsag til dårlig ånde skal findes i en tunge med beskidte fuger - fyldt med madrester, bakterier mm.

Den primære årsag til dårlig ånde skal findes i vores manglende børstning af tungen.

Tungens overside har mange furer, hvor madrester og bakterier sætter sig. Ophobningerne giver en dårlig smag i munden, men ligeså en dårlig ånde. Dette kan undgås ved at rense tungen med børstning.

Bakterier i munden er normalt

Bakterier i munden er, som overskriften siger, helt normalt. De kan dog producere ildelugtende gasarter, hvis ophobningen af bakterier og madrester sider for længe på tungen. Det er derfor vigtigt at rense tungen regelmæssigt - gerne 1 - 2 gange om dagen.

Det kan tydeligt ses på tungen, hvis bakteriekolonierne er for store, da det danner den velkendte hvidgullige belægning på tungen, som hverken er pæn eller føles godt i munden.

Børster man sin tunge grundigt, hjælper det med at holde mundens bakteriebestand under kontrol og ligeså holde den dårlige ånde på afstand.

God mundhygiejne

Glemmer du at børste din tunge, kan det have flere negative konsekvenser, bl.a. vil man fremme muligheden for svamp i munden o.lign. mundinfektioner.

Man bør dog holde for øje, at har man tendens til og få huller i tænderne, så har manglende børstning af tungen ikke nogen direkte effekt på, om man oftere får huller i tænderne.

Sådan børster & renser du tungen

Det skal du bruge

  • En god tungeskraber, en tandbørste med ru bagside eller en blød tandbørste
  • Din favorit mundskyl
  1. Grib din tungeskraber eller tandbørste og ræk tungen ud, så du kan nå så meget af den som muligt. Børst nu med lette strøg den farvede belægning af tungen væk. Når du skal børste tungen, skal du forsøge at komme langt tilbage, da den største koncentration af bakterier uden tvivl sidder bagerst på tungen, hvor de ikke bliver forstyrret så ofte.
  2. Afslut din børstning af tungen med en god mundskyl.

Det er ikke altid nok blot at børste tungen for at komme den dårlige ånde til livs. Hos dem med naturligt dybe kløfter i tungen, kan det være svært at rengøre tungens overflade og fjerne den dårlige ånde helt. Er dette tilfældet for dig, kan man få 1% brintoverilte på apoteket, som blandes op med vand, og som kan opløse affaldsprodukterne i tungens furer. Prøv dog først med mundskyl.

6 ofte stillede spørgsmål til tungebørstning

Skal man rense tungen før eller efter tandbørstning?

Man skal rense tungen før tandbørstning.

Kan man se når tungen bør renses?

Tungen bør renses regelmæssigt, men specielt når den velkendte hvidgullige belægning på tungen er tydelig.

Hvorfor bør man rense tungen?

Man bør rense tungen regelmæssigt, da det kan holde bakteriebestanden under kontrol og ligeså holde dårlig ånde i ave.

Hvordan børster & renser man tungen?

Man børster og renser tungen med en såkaldt tungeskraber, eller bruger den ru bagside af ens tandbørste. Har tandbørsten ikke en ru bagside, så brug en blød tandbørste til at børste tungen.

Hvor ofte skal man rense tungen?

Man bør rense tungen regelmæssigt og gerne én gang om dagen. Regelmæssig børstning af tungen holder dårlig ånde i ave og fremmer din mundhygiejne.

Får man flere huller i tænderne hvis man glemmer tungebørstning?

Man får ikke flere huller i tænderne hvis man glemmer tungebørstning. Manglende børsting af tungen har derfor ikke nogen direkte effekt på, om man oftere får huller i tænderne.

Du vil måske også læse...

Artiklen er skrevet af • Bapoons skønhedsguru
Skriv til Simone H. Olesen

Simone er autodidakt når det kommer til brugen af makeup, hudpleje, hårprodukter mv. Hendes egne erfaringer er derfor dem der danner udgangspunktet for hendes anbefalinger, artikler og guides. Hun er med her på Bapoon.dk, da hun kan give en anden vinkel på skønhed end den professionelle.

Bedøm denne artikel
16 stemmer, gennemsnit: 4.6 / 5