Afblegning af hår? Sådan undgår du skadet hår (+ 10 tips)

Afblegning af hår? Sådan undgår du skadet hår (+ 10 tips)

Afblegning af håret er ikke sundt og det er sikkert også derfor, du har søgt råd og vejledning så du kan behandle dit hår så skånsomt som muligt, både mens du afbleger det, men også i tiden efter. Hvad enten du afbleger dit hår fordi du gerne vil være blond eller for at trække farven ud af håret, inden du indfarver det i en anden farve, så tager dit hår skade af den voldsomme behandling og det er derfor i din interesse at skåne og reparerer håret, så godt som du kan.

Af Frisør
Indholdet er opdateret mandag d. 26. juli 2021 og er oprindeligt udgivet torsdag d. 22. april 2021.

Hvad er en afblegning af håret?

Når du afbleger dit hår, så lysner du håret naturlige pigment. Du kan også lysne et tidligere farvet hår, det kan dog være sværere for dig selv eller frisøren at forudsige den endelige farve af tidligere farvet hår.

Selve produktet som anvendes, når man afbleger, eller affarver håret som det også kaldes, er en blanding af beize (oxidanter) og et afblegningspulver (alkalisk forbindelse).

Hvor meget håret afbleget af blandingen afhænger af koncentrationen af beizen i produktet. Jo højere koncentrationen er jo flere nuancer lysere kan du gøre håret. Du kan som udgangspunkt gå ud fra følgende:

  • Afblegningsmidler med 6% beize giver 2 - 3 nuancer lysere hår
  • Afblegningsmidler med 9% beize giver 3 - 5 nuancer lysere hår
  • Afblegningsmidler med 12% beize giver 5 - 7 nuancer lysere hår

Der er ingen tvivl om at en afblegning med en 6 % beize er meget mere skånsomt for håret en en afblegning med en 12% beize, der er den kraftigste blanding du kan få.

Afhængig af din hårfarve inden afblegning kan det være nødvendigt at gentage processen for at kunne lysne håret mere end 7 nuancer.

Hvordan påvirker afblegning dit hår?

Når du afbleger dit hår, så sker der en kemisk proces, der trækker farvepigmentet ud af hårstrået. Som nævnt i forrige afsnit, så består et afblegningsmiddel af et afblegningspulver og beize eller et oxidationsmiddel, som det også kaldes.v

Afblegningspulveret som består af en alkalisk forbindelse går ind og åbner for hårstråets kutikellag. Det er de små “skæl”, der sidder uden på håret. Når hårets kutikellag er åbne, så er hårstrået mest sårbart og derfor kan beize / oxidationsmidlet også let trænge ind i hårstrået og opløse det pigment, der er i håret.

Afhængig af din naturlige hårfarve eller den tidligere kunstige farve, der er i håret så kan det være nødvendigt at afblege håret af flere omgange for at opnå et helt pigmentløst hår.

Har du oplever eller døjer du lige nu med gullige eller rødlig/orange toner i dit afblegede hår så læs med videre, hvor jeg forklarer dig hvorfor og hvad du kan gøre ved det.

Hvorfor får nogle gule / røde toner i håret efter afblegning?

Et gulligt eller rødligt skær i håret efter afblegning er et almindeligt problem. De uønskede toner i håret opstår, fordi afblegningen ikke har formået at få alt pigment ud af håret. Det kan betyde, at du er nødt til at gentage afblegningen af dit hår. Et gulligt skær kan altså opstå især ved hjemmeblegning, men også ved frisør-afblegninger, hvis din frisør ikke har været i stand til at aflæse dit hår tydeligt nok.

Har du røde toner i dit hår, så vil jeg anbefale dig at holde dig fra hjemme-afblegninger, da risikoen for at du ender ud med et kedeligt resultat er stort. Et rødligt tonet håret er en udfordring for selv en professionel frisør og ikke noget man bør gå i gang med hjemme.

Gå ikke i panik hvis dit hår har gullige toner - der er hjælp at hente

Du behøver ikke at gå i panik, hvis dit hår har fået gullige toner efter afblegning. Hvis det ikke er et kraftigt skær, der er tilbage i dit hår, så vil du kunne dæmpe / fjerne det ved jævnlig brug af en silver shampoo.

En silvershampoo indeholder lilla pigment, som ophæver de varme toner i håret. Er en silvershampoo ikke nok til at tage det gullige skær, så kan du give det en skyllefarve i en kold nuance.

Det er ikke kun pigmentrester, der kan give håret et gulligt skær. Du kan også opleve at forlade frisøren med et perfekt koldtonet lyst hår for efter nogle hårvaske at få et gulligt skær. Det kan skyldes mineraler i vandet som reagerer med afblegningen. Derfor er det en god idé som blond at gøre det til en rutine at bruge en silvershampoo en gang om ugen eller efter behov.

Hvorfor er det skadeligt at affarve / afblege håret?

Afblegning eller affarvning af håret er ikke sundt for håret, det er du sikkert klar over, siden du læser med her. Men ved du præcis, hvad det er der sker med håret, når du afbleger det?

Som jeg har nævnt tidligere, så består et afblegningsmiddel af et oxidationsmiddel (beize) og et alkalisk middel, som er det pulver der følger med, når du køber afblegning. Det alkaliske middel går ind og åbner op for hårets kutikellag. Det fjerner så at sige hårets beskyttelses lag og det er derfor at selve oxidationsmidlet kan komme ind og fjerne pigmentet fra håret.

Når kutikellaget står åbent, så er håret ekstra sårbart og i fare for udtørring. Det er derfor utrolig vigtigt, at du giver dit hår en passende efterbehandling. Efterbehandling og gode råd til pleje af det blonde hår kan du læse mere om senere.

Undgå kraftig afblegning derhjemme

Det kan være fristende at forsøge at spare en masse penge ved at lave en kraftig afblegning (+12% beize) derhjemme fremfor at betale for et dyrt frisørbesøg. Men lige præcis når det kommer til kraftig blondering af håret, så vil jeg anbefale dig at gå til en frisør, som du har tillid til.

En kraftig blondering / afblegning af håret er nemlig noget af det voldsomste, som du kan udsætte dit hår for og du kan være sikker på, at den erfarne frisør kan gøre det meget mere nænsomt, end du selv har mulighed for.

Den professionelle frisør vil også være i stand til at lave en afblegningsblanding med lige præcis den mængde oxidanter, som dit hår har brug for for at blive lysnet.

Fortæl din frisør hele sandheden

Når du så sidder i frisørstolen og gerne vil have dit hår lysnet mange toner, så vil frisøren undersøge dit hår og stille dig nogle spørgsmål om hvordan du plejer dit hår og ikke mindst om du tidligere har farvet dit hår således, at der er dele af dit hår, der har fået en kemisk behandling.

Det er i din egen interesse at være fuldstændig ærlig overfor din frisør og fortælle hvilke behandlinger dit hår har været udsat for tidligere. Det er ikke umuligt at afblege et hår, der tidligere har været farvet eller permanentet, men det er vigtigt, at frisøren ved besked, da håret vil tage anderledes mod afblegningsmidlet der hvor det tidligere har været udsat for kemi. Det kan resultere i grimme misfarvninger hvis ikke frisøren har været obs på det fra start.

Hvis du gerne vil gå fra mørk til lys - så skal det planlæg det med din frisør

Hvis du har hår, der er mørkere end lysebrunt, så skal du forberede dig på, at der skal flere behandlinger til, før du er helt blond.

Det kan gøres hjemme med en kraftig afblegning over et par gange med en eventuel efterbehandling med silver shampoo eller en kold skyllefarve. Jeg vil dog anbefale dig, at bide i det sure æble, betale pengene, og opsøge en erfaren frisør. I hvert fald hvis du har et langt hår, som du er glad for.

Får du en konsultation ved en frisør, så kan i sammen lægge en plan for, hvordan du bliver lyshåret hurtigst muligt, men også på den mest nænsomme måde for håret. Din frisør vil sikkert anbefale dig, at der bør gå ca. 2 måneder mellem hver afblegning, da det giver dit hår muligheden for at restituere sig i den mellemliggende periode, med pleje fra gode hårplejeprodukter som en conditioner, en hårkur og/eller en hårolie, der kan booste håret med fugt.

10 tips til at undgå ødelagt hår efter afblegning - Sådan plejer du dit nyligt afblegede hår

1. Spring en hårvask over

Når dit hår lige er blevet afbleget, så har dit hår været udsat for en hård behandling, men det samme har din hovedbund. Du vil muligvis også kunne mærke, at din hovedbund er en anelse irriteret. Derfor drejer det sig om at give din hovedbund ro, så den hurtigt kan komme sig. Det gør du ved at give den ro, altså ved at springe en hårvask over, og ved at give den masser af fugt når du vasker dit hår.

Vask håret i så køligt vand, som du kan holde til. Det udtørre dit hår meget mindre end varmt vand. Det betyder også, at din hovedbund producere mindre olie, hvilket igen betyder, at dit hår kan klare sig en ekstra dag inden hårvask.

2. Brug en shampoo til blond hår

Et blond hår sætter ekstra store krav til hvilken shampoo du bruger. Der er stor sandsynlighed for, at dit hår virker udpint og tørt efter, at du har fået det lysnet eller afbleget.

Derfor er det vigtigt, at du vælger en shampoo med en masse fugt og også gerne en der indeholder protein som genopbygger håret indefra.

Men vigtigst er det, at du køber en silver shampoo til dit hår. En silvershampoo er en shampoo som indeholder lilla pigment og shampooen er også stærk lilla, når du trykker den ud i hånden. Men bare roligt, du får ikke lille hår, hvis du overholder trækketiden. De lilla pigmenter i silvershampoo går ind og dæmper gullige nuancer i håret og er det der giver dig det smukke koldttonede lyse hår som mange eftertragter.

Der er forskel på hvor kraftige de forskellige silvershampoo er og du bør derfor følge instruktionerne, når det kommer til, hvor ofte du bør anvende dem og hvor længe de skal trække i håret.

Du må ikke bruge silvershampoo hver gang du vasker dit hår. Silvershampoo er nemlig i sig selv udtørrende for håret og det sidste et afbleget hår har brug for at blive udsat for ved hver eneste hårvask. En anden ting er, at du også vil risikere at få et lilla skær i dit hår.

Bare rolig - Har du ladet silver shampooen sidde for længe og har håret fået et lilla skær? Det lilla skær forsvinder efter en enkelt eller to hårvaske og efterlader sig med smukt lyst hår.

3. Brug en hårkur med keratin og masser af fugt

Dét et afbleget hår har allermest brug for er masser af fugt og masser af keratin. Når vi afbleger vores hår, så åbner vi op for hårets kutikellag, altså det yderste lag af hårstrået. Dette lag er lavet af proteinet keratin.

For at håret kan reparere sig selv, så har det brug for 1. Store mængder fugt, 2. Masser af protein.

Når du har vasket dit hår, så bør du bruge en god conditioner og meget gerne en hårkur. Vælg produkter der indeholder keratin eller som er en decideret protein kur til håret. Det vil hjælpe med at booste dit hår indefra og gøre det i stand til at holde på den fugt du tilbyder det.

Brug hårmaske så ofte dit hår tillader det. Har dit hår tendens til at klaske, så kan du vælge hver anden gang at nøjes med at putte hårkur i længderne på håret.

4. Red det våde hår forsigtigt igennem

Et afbleget hår er mere porøst end et ubehandlet hår og du bør derfor være ekstra nænsom, når du reder dit hår. Specielt når det er vådt. Når håret er vådt, så er alt hår, sundt som medtaget, ekstra udsat for skader.

Derfor bør du også investere i en såkaldt wet brush eller en kam med meget brede tænder. På den måde beskadiger du dit hår mindst muligt. Du kan også med fordel rede dit hår igennem i badet, mens der er conditioner eller hårkur i håret.

Red altid håret ud nedefra og arbejd dig op.

5. Forkæl håret med en leave-in conditioner eller en hårolie

Hvis dit nyligt afblegede hår føles rigtig tørt og trist, så kan du give det lidt ekstra kærlighed ved at bruge en leave-in conditioner som kan pleje håret gennem dagen.

Vælger du en god leave-in conditioner, der passer til din hårtype, så vil den ikke tynge håret. Det samme gælder hvis du vælger at bruge en hårolie. En hårolie giver masser af fugt til håret og er samtidig god til at tæmme hår der har tendens til at kruse.

6. Minimer brugen af føntørre, glattejern mm.

Rigtig mange anvender både føntørre og glattejern / krøllejern som en del af deres daglige hårstylingsrutine. Det har intet hår godt af og for et hår, der er blevet afbleget kan det være yderst skadeligt.

Det der sker, når vi bruger varme hårstylingsredskaber er, at vi varmer håret op for at kunne tørre, glatte eller krølle det, men når håret rammer en temperatur på omkring 215 grader, så begynder keratinet, altså proteinet i håret at smelte. Derfor anbefaler eksperterne også, at du aldrig lader dine varme hårstylings tools blive varmere end 185 grader.

For afbleget hår er håret endnu mere udsat, når du udsætter det for varme og keratinet vil begynde at smelte ved temperaturer langt under de 215 grader. Hold derfor dit glattejern på max 150 grader, hvis dit hår er skadet efter afblegning.

7. Brug en varmebeskyttende spray til håret

Vælger du alligevel at føntørre og / eller glatte, krølle dit hår, så bør du altid bruge en varmebeskyttende spray til håret. En varmebeskyttende spray eller heat protection spray som det også kaldes, går ind og lægger en fin coating på hvert enkelt hårstrå således, at håret er mindre påvirkelig af varmen.

Det er et trin i din hårstyling, som du aldrig bør springe over, når du bruger varme hårstylingsredskaber og slet ikke, når der er tale om et affarvet hår.

8. Brug stylingsteknikker der ikke kræver varme

Det kan være svært at skulle minimere eller helt undvære varme hårstylingsredskaber, fordi det er de færreste af os, der har hår der tørre op, så det ikke behøver styling.

<å>Heldigvis får du lidt hjælp med på vejen, fordi et afbleget hår er et behandlet hår. Det betyder, at hårstråene er fortykket og fremstår kraftigere. Du får altså lidt gratis fylde forærende.

Du kan dog sagtens style dit hår uden varme hårstylingsredskaber. På medier som YouTube og Tik Tok kan du finde masser af inspiration til hvordan du laver store sexede og trendige krøller og fald i håret med alt fra tennissokker til sugerør. Du kan også finde spændende fletteteknikker og hurtige måder at lave en messy bun (rodet knold) Alt sammen gode at have ved hånden når håret skal skånes mest muligt.

9. Spis hårvitaminer

Du kan faktisk gøre mere for dit hår end bare at spise en varieret kost eller tage en daglig multivitaminpille, du kan faktisk også få vitaminer til håret, der er specielt fremstillet med det formål at booste hårets vækst og dets generelle sundhed.

Vitaminer til håret indeholder vigtige vitaminer og mineraler som biotin og zink som begge er med til at reparere og fremprovokere vækst. Du kan få vitaminer til hår i både pulverform og som tabletter, men de mest populære i øjeblikket er vitamin vingummi til håret. Altså hårvitamin forklædt som velsmagende vingummibamse. Lettere og sjovere bliver det vis ikke at pleje sit hår.

10. Sørg for at bruge elastikker og hårnåle der ikke skader dit hår

En af de største årsager til at vores hår knækker, er de elastikker, hårnåle mm som vi bruger, når vi styler vores hår. Elastikker slider nemlig voldsomt på håret og bruger du stadig de gammeldags elastikker med metallukning, så bør du straks smide dem ud for de både skærer i håret, men metallukningen griber også let fast i håret og ødelægger det.

Vælg i stedet elastikker i bløde materiale som scrunchies, der er elastikker beklædt med stof eller hair bobbles, der er spiralformede elastikker.

Hvis dine hair bobbles elastikker udvider sig og mister form, så skal du bare lægge dem i en skål med næsten kogende vand i ét minut. Så er de så gode som nye.

Du vil måske også læse...

Artiklen er skrevet af
Skriv til Camilla

Camilla har en baggrund som frisør og har derfor et stort praktisk kendskab til hårprodukter, klippeteknikker mv. Desuden har Camilla været med siden starten på søstersiden Hair-blog.dk, der så dagens lys tilbage for mange, mange år siden.

Bedøm denne artikel
24 stemmer, gennemsnit: 4.8 / 5